POROBLJAVANJE ŽENA: Španski premijer Pedro Sančez obećava zabranu prostitucije
Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

treći u svetu po prostituciji

POROBLJAVANJE ŽENA: Španski premijer Pedro Sančez obećava zabranu prostitucije

Planeta -

Španski premijer Pedro Sančez ponovo je obećao, u govoru poslednjeg dana kongresa Socijalističke partije održanom u Valensiji, da će zabraniti prostituciju koju je nazvao porobljavanjem žena.

Prostitucija je dekriminalizovana u Španiji 1995. godine, a UN su 2016. godine procenile vrednost te industrije u zemlji na 3,7 milijardi evra, piše BBC.

Godine 2019, po prvi put u svom izbornom manifestu, Sančezova Socijalistička partija obećala je da će prostituciju staviti van zakona, što je protumačeno kao pokušaj privlačenja što većeg broja ženskih glasača.

Manifest naziva prostituciju "jednim od najokrutnijih aspekata feminizacije siromaštva i jednim od najgorih oblika nasilja nad ženama".

Međutim, dve godine nakon izbornog obećanja, nijedan predlog zakona nije predstavljen.

Španija treća u svetu po prostituciji

Prema istraživanju iz 2009. godine, svaki treći Španac platio je seks, a istraživanje UN -a iz 2011. pokazalo je da je Španija treći najveći centar prostitucije u svetu, posle Tajlanda i Portorika.

Prostitucija u Španiji trenutno nije regulisana i nema kazni za one koji dobrovoljno nude seks za novac, sve dok se to ne radi u javnosti. Ali varanje je nezakonito.

Nakon dekriminalizacije, prostitucija je cvetala u Španiji i trenutno oko 300.000 žena rade kao prostitutke u toj zemlji.

Zagovornici dekriminalizacije tvrde da je to donelo ogromne koristi ženama i da im je život u profesiji postao sigurniji.

Međutim, poslednjih godina raste zabrinutost zbog broja žena prisiljenih na prostituciju.

Španska policija je 2017. godine identifikovala 13.000 žena u racijama protiv krijumčara ljudi, a najmanje 80 odsto njih je seksualno iskorišćeno protiv njihove volje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track