AMERIČKI KONGRESMEN U HISTERIJI POSLE TESTIRANJA KINESKE HIPERZVUČNE RAKETE Gubimo novi hladni rat protiv komunističke Kine!
Foto: Printscreen Youtube

strah od raketa

AMERIČKI KONGRESMEN U HISTERIJI POSLE TESTIRANJA KINESKE HIPERZVUČNE RAKETE Gubimo novi hladni rat protiv komunističke Kine!

Planeta -

"Amerika će izgubiti novu hladnoratovsku trku u naoružanju, ovaj put sa Kinom u roku samo od jedne decenije, osim ako SAD ne zauzmu oštriji stav sa Pekingom, upozorio je republikanski kongresmen Majk Galaher član odbora za oružane snage , posle vesti da su Kinezi testirali novu hipersoničnu raketu koja je sposobna da nosi nuklearno naoružanje, piše Dejli Mejl.

Galaher je iskoristio priliku osim vapaja da kritikuje i Bajdenovu daministraciju zbog svog "samozadovoljstva" i doda da Sjedinjene Države moraju "agresivno", da preispitaju svoje odnose sa Kinom posle informacije da je testirana hipsersonična raketa koja je konsturisana da leti nisko kako bi izbegla sisteme za rano otkrivanje i protivraketnu odbranu, što po stavu ovog kongresmena omogućava Kini da napadne bilo gde cilj na planeti bez ikakvog upozorenja.

Američki odbrambeni analitičari tvrde da je raketni program Pekinga mnogo napredniji nego što se mislilo i da niko nije znao da Kina radi na ovom programu.

S druge strane oglasio se posle histerije u SAD i Peking koji tvrdi da nije nikakvo testiranje hiperzvučne raket, već se radi o rutinskom testiranju rakete koja se koristi u civilne svrhe.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova KIne Zhao Lijian rekao je da je lansiranje "od velikog značaja za smanjenje troškova korišćenja svemirskih letelica i da b nova raketai moglo da pruži zgodan i pristupačan način za kružnu turu radi mirnog korišćenja svemira za dobrobit čovečanstva.

"Kina će raditi zajedno sa drugim zemljama u svetu na mirnom korišćenju svemirskog prostora za dobrobiti čovečanstva, dodao je on."

Britanski Dejli Mejl piše da svemirski program Kine vodi zapravo vojska, koji je povezan usko sa projektom razvoja hiperzvučne rakete, koja bi trebala da promeni odnos snaga sa Sjedinjenim Državama.

O kineskim hiperzvučnim raketama progovorio je i šef NATO pakta Jens Stoltenberg, koji je ponovo ponovio da će postaviti temu kao alijansa da se uhvati u koštac sa sve većom pretnjom Kine, što bi trebalo da bude odvojeno od trenutnog istorijskog fokusa na Rusiju.

Britanski Fajnanšel Tajms poziva se na pet neimenovanih obaveštajnih izvora koji tvrde da je Kina lansirala raketu "Dugi Marš 2C" u avgustu ove godine i koja je nosila hipersoničnu raketu koja je letela blizu zemljine orbite, kao i da je raketa koružila oko planete, pre nego što je pogodila cilj, koji je navodno promašila za nekih 40 kilometara. Zapadni analitičari tvrde da bi protivraketna odbrana SAD, odnosno deo koji se nalazi na Aljasci bio nemoćan protiv kineske hiperzvučne rakete.

Zanimljivo je da je test iz avgusta tek sad obelodanjen.

Inače protivraketni deo štita koji se nalazi na Aljasci, gde se nalaze rakete presretači pre svega treba da presretne rakete koje dolaze prema SAD iz pravca Severnog pola, a to su uglavnom mornaričke balističke rakete lansirane sa podmornica. U ovom slučaju kineske hiperzvučne rakete napale bi SAD sa juga

„Dakle, kada je u pitanju jačanje naše kolektivne odbrane, tu se radi i o tome kako se pozabaviti usponom Kine. Ono što možemo predvideti je da će uspon Kine uticati na našu bezbednost. Zapravo već jeste. Kina nam se približava. . . Vidimo ih na Arktiku. Vidimo ih u sajber prostoru. Vidimo kako ulažu velika sredstva u kritičnu infrastrukturu u našim zemljama. I naravno da imaju sve više naoružanja veliko dometa koje može dosegnuti sve zemlje saveznice NATO-a. ", navodi neimenovani obaveštajni izvor za Fajnanšel Tajms.

Šta je Kina testirala?

Obaveštajni izvori kažu da je Kina testirala heipersoničnu raketu sa nukelarnom bojevom glavom koja je letela oko planetu nisko u zemljinoj orbti.

Kineski projekat, navodno je zasnovan na Sovjetskom koji datira iz srednine 1960-tih godina, čiji je cilj da se nuklearna bojeva glava dosegne orbitu i kreće se pre nego što dosegne cilj na zemlji. Zapravo Amerikanci i Englezi tvrde da je u pitanju orbitalni sistem bombardovanja, koji su Sovjeti razvijali da bi izbegli američke radare za rano otkrivanje.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track