MALO IRAČANA ŽALI ZA KOLINOM PAUELOM: Lagao je da imamo hemijsko oružje! Prošao je bez suđenja, neka mu sudi Bog! VIDEO
Foto: screenshot youtube/NBC News

jasno

MALO IRAČANA ŽALI ZA KOLINOM PAUELOM: Lagao je da imamo hemijsko oružje! Prošao je bez suđenja, neka mu sudi Bog! VIDEO

Planeta -

Za mnoge Iračane, ime Kolin Pauvel dočarava jednu sliku: čoveka koji je kao državni sekretar SAD 2003. godine izašao pred Veće bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi izneo argumente za rat protiv njihove zemlje.

Glas o njegovoj smrti u ponedeljak u 84. godini iskorenio je osećaj besa u Iraku prema bivšem generalu i diplomati, jednom od nekoliko zvaničnika Bušove administracije za koje smatraju da su odgovorni za katastrofalnu invaziju koju su predvodile SAD, a koja je dovela do decenija smrti, haosa i nasilja u Iraku.

Njegovo svedočenje UN bio je ključni deo događaja za koje kažu da su Iračane i ostale na Bliskom istoku skupo koštali.

"Lagao je, lagao je i lagao", rekla je Mariam, 51-godišnja iračka spisateljica i majka dvoje dece na severu Iraka koja je govorila pod uslovom da se njeno prezime ne koristi jer jedno od njene dece studira u Sjedinjenim Državama.

„Lagao je, a mi smo ti koji su zaglavili u beskrajnim ratovima“, dodala je ona.

Kao predsjedavajući Zajedničkog načelnika štaba, Pauel je nadgledao rat u Persijskom zalivu radi svrgavanja iračke vojske 1991. godine nakon što je irački lider Sadam Husein napao Kuvajt.

No, Iračani se sećaju Pauela više po svom izlaganju UN -a koji opravdava invaziju na njihovu zemlju više od jedne decenije kasnije stavljajući Sadama kao glavnu globalnu pretnju koja poseduje oružje za masovno uništenje, čak i prikazujući bočicu s onim što je rekao da je moglo biti biološko oružje. Pauel je tvrdnje Iraka da nema takvo oružje nazvao "mrežom laži". Međutim, nikada nije pronađeno oružje za masovno uništenje, a govor je kasnije ismejavan kao najniža tačka u njegovoj karijeri.

„Tužan sam zbog smrti Kolina Pauela koji je prođao bez suđenja za njegove zločine u Iraku. ... Ali siguran sam da će ga Božji sud čekati ", napisao je na Tviteru Muntadher al-Zaidi, irački novinar koji je iskalio svoje gnev na SAD bacivši cipele na tadašnjeg predsednika Džordža V. Buša tokom 2008. konferenciji za novinare u Bagdadu.

Pauel je 2011. godine rekao Al Džaziri da žali zbog pružanja obmanjujućih podataka koji su doveli do američke invazije, nazivajući to „mrljom po mom dosijeu“. Rekao je da su mnogi izvori koje navodi obaveštajna zajednica bili pogrešni .

Ali u jednom intervjuu iz 2012. za AP, Pauel je tvrdio da su SAD „imale mnogo uspeha“ jer je „strašni irački diktator otišao“.

Sadama su američke snage zarobile dok se skrivao na severu Iraka u decembru 2003. godine, a kasnije ih je pogubila iračka vlada.

Ali pobuna proizašla iz američke okupacije prerasla je u smrtonosno sektaško nasilje koje je ubilo bezbroj iračkih civila, a rat se odužio daleko duže nego što je predviđala Bušova administracija i na kraju pomogao stvaranju grupe Islamska država. Predsednik Barak Obama povukao je američke trupe iz Iraka 2011. godine, ali je poslao savjetnike tri godine kasnije nakon što je grupa Islamska država napala iz Sirije i zauzela velike delove obe zemlje.

Pauelovo svedočenje UN „dovelo je do smrti desetina hiljada Iračana. Ova krv je na njegovim rukama “, rekao je Muajad al-Jašami, 37-godišnji Iračanin koji radi sa nevladinim organizacijama.

Iako nije pretrpeo direktne gubitke, al-Jašami je rekao da se nastavlja boriti sa stresom i napadima panike kao posledicom odrastanja u ratu, raseljavanju i godinama terorističkih bombardovanja u zemlji.

Akil al-Rubai (42), koji je vlasnik prodavnice odeće i kozmetike u Bagdadu, rekao je da ga nije briga da li je Pauel zažalio zbog neispravnih informacija koje je dao u UN.

Al-Rubaj, koji je u ratu izgubio svog rođaka, takođe krivi SAD za smrt svog oca.

„Šta nam to kajanje koristi? Uništena je čitava zemlja, a mi nastavljamo da plaćamo cenu ”, rekao je on. "Ali kažem da mu se Bog smiluje."

Na drugim mestima, Pauel je bio zapamćen kao „visoka figura u američkom vojnom i političkom rukovodstvu tokom mnogo godina, neko sa ogromnim sposobnostima i integritetom“, od bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koji je podržao američku kampanju i invaziju.

Njmački ministar spoljnih poslova Hajko Mas tvitovao je da je Pauel "otvoreni zvaničnik spoljne politike" i "transatlantski graditelj mostova".

Izraelska ambasada u Vašingtonu pohvalila je Pauela zbog „posvećenosti Izraelu i njegove duboke lične veze sa jevrejskom zajednicom“.

Meri Robinson, bivša predsednica Irske, rekla je da je Pauel bio "divan, moralan čovjek koji je strašno zaveden u kontekstu iračkog rata pred Vijećem sigurnosti". Robinson vodi Elders, grupu penzionisanih svetskih lidera.

Ali Marjam, pisac iz severnog Iraka, odbija da prihvati ideju da je Pauel možda zaveden u Iraku.

"Ne verujem u to", dodala je. "I u svakom slučaju, kada su životi u pitanju, nemate taj luksuz."

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track