MOSKOVSKI METRO UVEO SISTEM PLAĆANJA POMOĆU PREPOZNAVANJA LICA: Prvog dana beskontaktnu tehniku koristilo više od 25.000 ljudi
Foto: EPA/Yuri Kochetkov

dovoljan je jedan pogled u kameru

MOSKOVSKI METRO UVEO SISTEM PLAĆANJA POMOĆU PREPOZNAVANJA LICA: Prvog dana beskontaktnu tehniku koristilo više od 25.000 ljudi

Planeta -

Pogledajte u kameru i otvaraju vam se vrata: Putovanje moskovskim metroom sada je jednostavno kao i da pokažete svoje lice - barem za one koji su se prijavili za plaćanje karata pomoću prepoznavanja lica.

Pomoću aplikacije MosMetro moguća je registracija za ovaj beskontaktni način plaćanja pomoću fotografije lica i bankovne kartice.

Više od 25.000 ljudi već je to koristilo prvog dana, objavila je u subotu u glavnom gradu Rusije državno transportno preduzeće.

"Naša očekivanja su premašena", rekao je Maksim Liksutov, zamenik gradonačelnika zadužen za saobraćaj. Kontroverzna tehnologija testirana je od početka godine.

"Da bi ušli u metro, putnicima nije potrebna kartica ili pametni telefon - samo treba da pogledaju u kameru na ulazu", objasnio je Liksutov. Sistem sada radi na više od 240 metro stanica u najvećoj evropskoj metropoli.

Očekuje se da će sistem koristiti 10 do 15 odsto putnika

Kako bi ga koristili, putnici moraju da polože svoju fotografiju, bankovnu karticu i karticu za putovanja vozom i autobusom i da ih povežu sa aplikacijom za metro.

"Moskva je prvi grad na svetu u kom sistem funkcioniše u ovoj meri", rekao je zamenik gradonačelnika.

Očekuje da će način plaćanja, nazvan Face Pay, u sledeće dve do tri godine koristiti 10 do 15 odsto putnika. Bezbedan je i može se koristiti čak i kada se nose maske za lice, uveravaju vlasti.

Nezavisna organizacija Roskomsvoboda, s druge strane, upozorila je da su tvrdnje o bezbednosti sistema "prilično sumnjive" i da bi lični podaci mogli da završe i u rukama bezbednosnih službi.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track