VIRTUELNA STVARNOST Fejsbuk u Evropi zapošljava 10.000 radnika da naprave novi svet!
Foto: Profimedia

AMBICIOZAN PLAN

VIRTUELNA STVARNOST Fejsbuk u Evropi zapošljava 10.000 radnika da naprave novi svet!

Planeta -

Osnivač kompanije Mark Zakerberg želi da stvori takozvani metaverzum, gde će korisnici moći da se igraju, rade, komuniciraju

Virtuelna stvarnost Učionica budućnosti
Virtuelna stvarnost Učionica budućnostifoto: Profimedia

Fejsbuk, jedna od najpoznatijih društvenih mreža na svetu, planira da u narednih pet godina zaposli 10.000 visokokvalifikovanih radnika u Evropi kako bi stvorili takozvani metaverzum, novi svet u virtuelnoj stvarnosti! "Metaverzum" je onlajn svet gde će korisnici moći da se igraju, rade i komuniciraju koristeći naočare za virtuelnu stvarnost.

Veliki potencijal

Najglasniji pobornik novog plana razvoja jeste Mark Zakerberg, izvršni direktor i jedan od osnivača Fejsbuka. Zanimljivo je da je vest o pokretanju nove kampanje i razvoja "metaverzuma" stigla u jeku kampanje koja se vodi u SAD da se ograniči uticaj Fejsbuka i reguliše njegov rad.

"Fejs pej" u metrou u Moskvi - Kad licem plaćate kartu

U moskovskom metrou je uveden novi sistem plaćanja karata. Pomoću aplikacije Mosmetro sada putnici mogu da se ragistruju za ovaj beskontaktni način plaćanja pomoću fotografije lica i bankovne kartice. Više od 25.000 ljudi već je pomoću sistema za prepoznavanje lica platilo kartu. - Naša očekivanja su premašena. Da bi ušli u metro, putnicima ne trebaju karticu ili pametni telefon - samo moraju da pogledaju u kameru na ulazu - rekao je Maksim Liksutov, zamenik gradonačelnika zadužen za transport.

- Metaverzum ima potencijal da otključa pristup za nove kreativne, društvene i ekonomske mogućnosti. Evropljani će biti u prilici da od samog početka učestvuju u njegovom stvaranju - navodi se u saopštenju Fejsbuka.

Jedan od učenika Mark Zakerberg
Jedan od učenika Mark Zakerbergfoto: Profimedia

Kompanija je saopštila da su joj potrebni visokokvalifikovani inženjeri, jer investiranje u Evropskoj uniji nudi mnoge prednosti, kao što su pristup velikom tržištu, kvalitetnim univerzitetima i vrlo kreativnim talentima. Izgradnja "metaverzuma" zacrtana je kao jedan od prioriteta razvoja Fejsbuka. Kompanija je stekla negativnu reputaciju jer je dosad konkurente kupovala i tako ih sklanjala s puta. Ovaj put to neće biti slučaj, već iz Fejsbuka ističu da "metaverzum" neće biti sagrađen preko noći i da neće biti u vlasništvu jedne kompanije.

Velika ulaganja

Fejsbuk je nedavno uložio 50 miliona dolara u finansiranje neprofitnih organizacija koje pomažu da se "metaverzum" razvije. Procenjuje se da će još 10 do 15 godina biti neophodno da se ova ambiciozna ideja sprovede u delo. Kritičari tvrde da Fejsbuk objavom o "metaverzumu" želi da smanji štetu i poboljša reputaciju skretanjem pažnje posle serije skandala poslednjih meseci. Oni uključuju optužbe uzbunjivačice Franses Haugen, koja je radila kao menadžer proizvoda u kompaniji, a optužila je firmu da stavlja profit na prvo mesto i da potkopava demokratiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track