SEVERNA KOREJA TESTIRALA NOVI TIP BALISTIČKOG PROJEKTILA: Ovo nije poruka SAD, mi jačamo naše odbrambene tehnologije
Foto: Youtube/Printscreen

un uznemirene

SEVERNA KOREJA TESTIRALA NOVI TIP BALISTIČKOG PROJEKTILA: Ovo nije poruka SAD, mi jačamo naše odbrambene tehnologije

Planeta -

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da njihovo najnovije testiranje balističkog projektila nije poruka upućena SAD-u.

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila novi probni balistički projektil sa podmornice, nakon čega je za sredu bila sazvana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN-a na zahtev Velike Britanije i SAD-a.

Portparol ministarstva obrane u Pjongjangu kritikovao je reakcije Saveta bezbednosti UN-a i SAD-a na njihovo lansiranje, prenela je državna novinska agencija KCNA.

Radi se o "novom tipu" balističkog projektila koji se može ispaliti s podmornice.

Novi tip projektila ima naprednu kontrolu navigacije koja uključuje i bočnu pokretljivost kao i mogućnost obilaženja prepreka, a to će značano pomoći u podizanju obrambene tehnologije naše zemlje na viši nivo, i ojačaće podvodnu operativnu sposobnost naše mornarice, prenela je KCNA.

Ovi projektili imaju manji domet od ranije verzije, ali su tanji što znači da više može da stane na podmornicu.

"Kritikovanje Demokratske Narodne Republike Koreje zbog razvoja i testiranja istog oružja koje poseduje ili razvija SAD predstavlja dvostruka merila", saopšteno je iz Pjongjanga.

Savet bezbednosti UN-a održao je u sredu sastanak iza zatvorenih vrata bez zajedničke izjave 15 članica. Međutim, Irska, Estonija i Francuska, izdale su zajedničku izjavu u kojoj su najnoviju probu Pjongjanga nazvale "obrascem za provokaciju" i pozvale Severnu Koreju da se pridržava sankcija UN-a.

Ovo je osmi put ove godine da je Severna Koreja probno lansirala balistički projektil.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je "žalosno" što Severna Koreja poslednjih nedelja sprovodi niz testiranja balističkih projektila.

Južna Koreja danas bi trebalo da testira svoju prvu svemirsku raketu - nosač domaće proizvodnje.

UN su 2006. godine uvele sankcije Severnoj Koreji i te sankcije su godinama sve strožije u pokušaju da se prekine finansiranje nuklearnog programa Pjongjanga. Jedna od sankcija je i zabrana lansiranja balističkih projektila.

Severnokorejski lider Kim Džong-un i tadašnji američki predsednik Donald Tramp sastali su se tri puta 2018. i 2019. godine, ali nisu uspeli da postignu napredak u pregovorima o nuklearnom razoružavanju Severne Koreje.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track