KORONA HARA RUSIJOM: Oboreni novi rekordi, Moskva zatvara radnje, škole, barove, a pojavio se i novi potencijalno zarazniji soj
Foto: Profimedia / Alexey Maishev

slaba procepljenost

KORONA HARA RUSIJOM: Oboreni novi rekordi, Moskva zatvara radnje, škole, barove, a pojavio se i novi potencijalno zarazniji soj

Planeta -

Rusija je u četvrtak prijavila 1036 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom u poslednja 24 sata i 36.339 novozaraženih.

Moskva će od 28. oktobra ponovno uvesti zatvaranje kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, rekao je u danas gradonačelnik Sergej Sobjanin.

Odluka je doneta nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin dan pre odobrio obustavu rada na radnim mestima na nedelju dana, od 30. oktobra do 7. novembra, i dopustio regionalnim čelnicima da uvedu druge mere koje smatraju potrebnima.

Rusija je danas prijavila 1036 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom u poslednja 24 sata i 36.339 novozaraženih, što su rekordni dnevni podaci od početka pandemije.

Sobjanin je već najavio da stariji od 60 godina koji nisu vakcinisani moraju da ostanu kod kuće četiri meseca.

Sve prodavnice u Moksvi zatvaraju se 28. oktobra, osim esencijalnih kao što su supermarketi i apoteke. Barovi i restorani takođe će biti zatvoreni, a radiće samo dostava.

Škole i vrtići isto tako će se biti, rekao je gradonačelnik. Sa druge strane, pozorišta i muzeji će moći da rade ali za ograničen broj posetilaca koji će morati da nose maske i imaju kovid potvrdu.

U međuvremenu, agencije prenose da je Rusija registrovala novi soj korona virusa AY.4.2, podvrstu delta soja nazvanu "delta plus".

AY.4.2 je otkriven u Velikoj Britaniji, a prema britanskim naučnicima, predstavlja jednu od 45 podvrsta delte.

Direktor Genetičkog instituta na univerzitetu, Fransoa Balo, nagovestio je da bi novi soj mogao da se širi 10 do 15 odsto brže nego prethodni, prenosi agencija TASS.

"Da, neki izolovani slučajevi AY.4.2 soja su već registrovani u Rusiji. To je jedna od brojnih podvrsta delte", rekao je šef Naučne grupe za dijagnostičku metodu pri ruskom Naučnom istražnom institutu, Kamil Hafizov.

Ruski stručnjak je ocenio da će pojava novih sojeva dodatno pogoršati epidemiološku sliku u zemlji.

"Delta soj je već izazvao povećanje broja slučajeva, a AY.4.2 će verovatno dodatno povećati broj novoobolelih", rekao je on i pojasnio da bi AY.4.2 mogao postepeno da "istisne" originalni delta soj, ali je "malo verovatno da će se to desiti u skorije vreme".

"Ovo je potencijalno malo zarazniji soj", rekao je on i dodao ruske vakcine efikasne protiv soja AY.4.2.

Problem je što je u zemlji koja je prva razvila vakcinu protiv koronavirusa, vakcinisano oko 32 odsto populacije koja broji oko 146 miliona ljudi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track