SITUACIJA JE HITNA: Irska se nada skorom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Severnom Irskom
Foto: Profimedia / David Young

bregzit i posledice

SITUACIJA JE HITNA: Irska se nada skorom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Severnom Irskom

Planeta -

Spor između Britanije i Evropske unije u pogledu trgovine sa Severnom Irskom mogao bi biti razešen za nekoliko nedelja, čime bi se prekinula ekonomska kriza, ocenio je irski ministar za evropske poslove Tomas Birn.

"Verujem da raspolažemo svim sredstvima kako bismo za nekoliko nedelja postigli sporazum vezan za Severnu Irsku", rekao je Birn novinarima na marginama samita EU u Briselu.

Birn je to rekao nakon što je britanski premijer Boris Džonson tokom posete Severnoj Irskoj povodom stogodišnjice podele ostrva, rekao da se spor mora rešiti "vrlo brzo" jer pogađa živote ljudi i posao.

"Potpuno se slažem sa premijerom da se ovo mora rešiti vrlo brzo. Situacija je hitna. Severnoj Irskoj hitno treba stabilnost, mora znati kakva su pravila i propisi. I hitno joj trebaju ulaganja", rekao je Birne.

EU je Londonu prošle sedmice ponudila paket mera kojima bi se olakšao tranzit robe u Severnu Irsku nakon pritužbi kompanija da takozvani severnoirski protokol šteti njihovoj trgovini sa ostatkom Velike Britanije.

Prema protokolu, Severna Irska ostala je nakon Bregzita u sklopu carinske unije EU-a i jedinstvenog tržišta.

Potpredsednik Europske komisije Maroš Ševčovič odbio je da da čvrst rok za zaključivanje trgovinskih pregovora između EU i Britanije, ali je rekao kako bi bilo poželjno da završe do kraja 2021.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja