HRIŠĆANSKE MISIONARE NA HAITIJU ČEKA JEZIVA SUDBINA: Vođa bande poručio šta će se desiti ako se ne plati otkup VIDEO
Foto: screenshot/ABC News

OPASNO

HRIŠĆANSKE MISIONARE NA HAITIJU ČEKA JEZIVA SUDBINA: Vođa bande poručio šta će se desiti ako se ne plati otkup VIDEO

Planeta -

Vođa haićanske bande zapretio je da će ubiti 17 hrišćanskih misionara koje drži kao taoce.

U videu objavljenom na društvenim mrežama u četvrtak, čovek za koga se veruje da je vođa bande "400 Mazovo" kaže da će ubiti 16 Amerikanaca i jednog Kanađanina, uključujući petoro dece, ako njegova grupa zahteva otkupninu od milion dolara za svakog taoca nije ispunjen.

Si-Bi-Es Njuz nije nezavisno potvrdio autentičnost videa, ali novinska agencija Rojters je saopštila da Zvaničnik Stejt departmenta je to nazvao "legitimnim". Glas čoveka koji govori na snimku podseća na glas vođe bande Vilsona Džozefa.

Banda je kidnapovala misionare u blizini sirotišta prošle subote i ubrzo potom zatražila otkupninu od 17 miliona dolara.

Grupa Kristijan Ejd Ministries sa sedištem u Ohaju, sa kojom su povezani kidnapovani misionari, navela je u saopštenju u četvrtak da je upoznata sa video snimkom „koji izgleda prikazuje članove Bande osumnjičene za kidnapovanje našeg osoblja“.

„Razumemo da su organi za sprovođenje zakona u Sjedinjenim Državama i na Haitiju takođe svesni. Nećemo komentarisati video dok oni koji su direktno uključeni u oslobađanje talaca ne utvrde da komentari neće ugroziti bezbednost i dobrobit našeg osoblja i članovi porodice“, rekla je hrišćanska grupa.

Hrišćanska organizacija saopštila je da su odrasli u zatočeništvu starosti od 18 do 48 godina, a deca od 8 meseci do 15 godina.

Kako je dopisnik Si-Bi-Es Manuel Bojorkez izvestio ove nedelje, ogromno siromaštvo podstaknuto prirodnim katastrofama, političkim nemirima i korupcijom, dovelo je do toga da Haiti zapada u potpuni haos, sa kriminalnim bandama koje divljaju na ulicama, a strani državljani i Haićani suočavaju se sa rizikom od kidnapovanje radi otkupa na dnevnoj bazi.

Stanovnici glavnog grada Port-o-Prensa žive u stalnom strahu. Jedan čovek je rekao Bojorkuezu da se „plaši za svoj život“, ali nema izbora nego da ode na posao da prehrani svoju porodicu.

Čarl Džoel, 29-godišnji oženjen otac jedne dece, rekao je za Si-Bi-Es Njuz da mu neće dozvoliti da radi kao vozač ako mu ne plati taksu za iznudu. On je jedan u maloj armiji dostavljača koji dostavlja očajnički potrebnu hranu, lekove i druge artikle iz centralnog skladišta „Hrana za siromašne“. Svi vozači su rekli za Si-Bi-Es Njuz da osećaju stalnu pretnju od strane bandi.

Nesigurnost takođe utiče na međunarodne grupe koje pokušavaju da pruže pomoć očajnom stanovništvu Haićana, uključujući Međunarodnu medicinsku pomoć i Lekare bez granica, čiji su kola hitne pomoći napadnuti i zdravstveni radnici ugroženi.

„Situacija se pogoršala... ali nema šanse da Lekari bez granica razmišljaju o odlasku iz zemlje“, rekao je Tijeri Gofo, šef misije.

Ef-Bi-Aj ima tim na terenu u Port-o-Prensu koji blisko sarađuje sa haićanskim vlastima kako bi obezbedio bezbedno oslobađanje misionara.

Kurir.rs/Si-Bi-Es Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja