TEKSAŠKI ZAKON O ABORTUSU OSTAJE NA SNAZI: Vrhovnu sud SAD doneo privremenu odluku, početkom novembra nova rasprava!
Foto: Travelwide / Alamy / Alamy / Profimedia

sukob

TEKSAŠKI ZAKON O ABORTUSU OSTAJE NA SNAZI: Vrhovnu sud SAD doneo privremenu odluku, početkom novembra nova rasprava!

Planeta -

Vrhovni sud SAD dozvoljava da teksaški zakon koji zabranjuje abortus u većini slučajeva ostane na snazi, ali je pristao da sasluša argumente o slučaju početkom novembra.

Sudije su u petak rekle da će odlučiti da li savezna vlada ima pravo da tuži zakon. Odgovor na to pitanje pomoći će u utvrđivanju da li zakon treba blokirati dok se pravni izazovi nastavljaju. Sud se kreće neuobičajeno brzim tempom što sugeriše da planira brzo donošenje odluke. Argumenti su postavljeni za novembar. 1.

Postupak suda zasad ostaje na snazi zakon za koji klinike kažu da je doveo do smanjenja pobačaja za 80 odsto u drugoj po veličini državi.

Sudije su u svom nalogu navele da odlažu radnju na zahtev Ministarstva pravde da se zakon stavi na čekanje. Sudija Sonja Sotomajor napisala je da bi sada blokirala zakon.

„Obećanje buduće presude nudi malu utehu, međutim, teksaškim ženama koje traže negu abortusa, a koje sada imaju pravo na pomoć“, napisala je Sotomajor.

Ejmi Hagstrom Miler, izvršna direktorka Houl Vomen Helt rekla je da naredba od petka znači da će pacijentima i dalje biti uskraćena nega u četiri klinike Teksasu, pored stotina onih koji su već odbijeni.

Zakon je na snazi ​​od septembra, osim pauze koju je odredio okružni sud i koja je trajala samo 48 sati, i zabranjuje abortuse kada se otkrije srčana aktivnost, obično oko šest nedelja i pre nego što neke žene saznaju da su trudne.

Kurir.rs/Ej-Bi-Si Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track