VANREDNO STANJE U GVATEMALI: Eskalirali sukobi zbog rudnika nikla, demonstranti zasuli policiju kamenjem, ona odgovorila suzavcem
Foto: Johan ORDONEZ / AFP / Profimedia

nisu se konsultovali sa lokalcima

VANREDNO STANJE U GVATEMALI: Eskalirali sukobi zbog rudnika nikla, demonstranti zasuli policiju kamenjem, ona odgovorila suzavcem

Planeta -

Predsednik Gvatemale Alehandro Eduardo Đamatei Faljomuveo je u danas vanredno stanje u okrugu Izabal posle dvonedeljnih protesta protiv rudnika nikla i sukoba demonstranata i policije.

Grupa demonstranata je pre dve nedelje blokirala ulice u gradu El Estor protestujući protiv rudnika u Feniksu, a situacija se pogoršala poslednjih dana, kada su demonstranti počeli da bacaju kamenje na policiju, a ona im odgovorila suzavcem.

Javni pravobranilac Džordan Rodas Andrade upozorio je da je ustavni sud 2019. kompaniji Proniko, podružnici švajcarskog Solway Investment Grupa, naredio da obustavi vađenje nikla budući da se nije konsultovala sa lokalnom zajednicom.

Predsednik Đamatei odlučio je pak da uvede vanredno stanje, navodeći kao razlog "radnje koje utiču na javni red i mir i bezbednost građana s obzirom na nasilje pojedinaca i naoružanih grupa prema snagama reda i ometanje slobode kretanja stanovništva".

Vanredno stanje trebalo bi da potraje 30 dana, a uključivaće zabranu okupljanja i policijski čas, prema uredbi objavljenoj u službenom glasilu Diario de Centro America.

Na potezu je Kongres koji predsedničku uredbu u roku od tri dana mora da "ratifikuje, modifikuje ili odbaciti".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track