NARUČILI HRANU, PODMETNULI BOMBU, PA OTIŠLI Napad Islamske države u glavnom gradu Ugande! Ubijena devojka (20)
Foto: Godong / Alamy / Alamy / Profimedia

troje povređenih

NARUČILI HRANU, PODMETNULI BOMBU, PA OTIŠLI Napad Islamske države u glavnom gradu Ugande! Ubijena devojka (20)

Planeta -

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene u napadu bombom na bar u glavnom gradu Ugande, za koji je odgovornost preuzela militantna grupa Islamska država.

Bomba je eksplodirala u subotu uveče u baru na periferiji Kampale, usmrtivši 20-godišnju konobaricu i ranivši troje ljudi, od kojih je dvoje u kritičnom stanju, objavila je policija.

Naručili hranu i piće, podmetnuli bombu pa otišli

Napadači su se prerušili u goste, naručili hranu i piće i potom podmetnuli eksplozivnu napravu u plastičnoj koja je bila u plastičnoj kesici. Oni su eksplozivnu napravu stavili pod sto.

Ona eksplodirala nekoliko trenutaka nakon što su otišli, rekao je portparol policije Fred Enanga.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država. Oni su objavili u saopštenju u nedelju na kanalu Telegram da su pripadnici te grupe detonirali eksplozivnu napravu u baru u kom se okupljaju "članovi i špijuni ugandanske vlade".

Eksplozija nakon upozorenja britanske vlade

Predsednik Ugande Loveri Museveni objavio je na društvenoj mreži Tviter da je posredi teroristički čin, obećavši da će uhvatiti počinitelje.

Bomba je podmetnuta nedelju dana nakon što je britanska vlada upozorila britanske državljane da će "teroristi vrlo verovatno da pokušaju da izvedu napade" u Ugandi, savetujući im da budu oprezni na javnim mestima, uključujući restorane i barove, navodi BBC.

Godine 2010. somalijska islamistička militantna grupa al Šabaab ubila je u napadu bombom u Kampali 74 ljudi, poručivši da kažnjava Ugandu zbog slanja vojske u Somaliju, podseća Reuters.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track