NAKON 4 GODINE EGIPAT UKIDA VANREDNO STANJE! Oglasio se predsednik: Postali smo oaza bezbednosti
Foto: ayhan turan / Alamy / Alamy / Profimedia

uvedeno nakon krvavih napada

NAKON 4 GODINE EGIPAT UKIDA VANREDNO STANJE! Oglasio se predsednik: Postali smo oaza bezbednosti

Planeta -

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je da ukida izvanredno stanje uvedeno u toj zemlji prije četiri godine, nakon napada na koptske crkve.

-Zahvaljujući svojim velikim i lojalnim ljudima, Egipat je postao oaza bezbednosti i stabilnosti u regionu. Zato sam odlučio da ne produžim vanredno stanje u celoj zemlji, rekao je Sisi na svojoj službenoj Fejsbuk stranici.

Vanredno stanje bilo na snazi četiri godine

Vanredno stanje uvedeno je na celu teritoriju Egipta u aprilu 2017. godine, nakon krvavih napada na koptske crkve, glavnu hršćansku manjinu na Bliskom istoku u severnim gradovima Tanta i Aleksandrija, za koje je odgovornost preuzela ekstremistička grupa Islamska država. Odtad se vanrtedno stanje neprestano obnavljalo.

Na Sinajskom poluostrvu uvedeno je vanredno stanje 2014. godine zbog islamističke pobune koju predvodi lokalni ogranak Islamske države.

Egipatska vojska i policija od februara 2018. provode veliku antiterorističku operaciju na Sinaju, ali i u nekim dijelovima zapadne pustinje, između doline Nila i granice s Libijom.

Vanredno stanje značajno proširuje nadležnost policije oko hapšenja, nadzora i mogućnost uvođenja slobode kretanja, a u nekim područjima je vladao policijski čas.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track