BEZOS NAJAVIO IZGRADNJU PRVE PRIVATNE SVEMIRSKE STANICE: "Orbitalni greben" zamišljen kao biznis park i otvoren za turiste!
Foto: Profimedija

AMBICIOZAN PLAN

BEZOS NAJAVIO IZGRADNJU PRVE PRIVATNE SVEMIRSKE STANICE: "Orbitalni greben" zamišljen kao biznis park i otvoren za turiste!

Planeta -

Države bez svemirskog programa, medijske i turističke kompanije, preduzetnici i investitori, svi će imati mesto na "Orbitalnom grebenu"

Ima dovoljno novca za ulaganje... Džef Bezos, osnivač Amazona
Ima dovoljno novca za ulaganje... Džef Bezos, osnivač Amazonafoto: Profimedia

Džef Bezos (57), drugi najbogatiji čovek na svetu, najavio je da će do kraja ove decenije izgraditi prvu privatnu svemirsku stanicu! Vlasnik kompanije "Blu oridžin" i osnivač "Amazona" izjavio je da će svemirska stanica "Orbitalni greben" biti biznis-park i otvorena za turiste.

Nove mogućnosti

Stanica će biti lansirana u svemir pomoću rakete "Nju Glen" i imaće kapacitet da primi deset osoba, baš kao i Međunarodna svemirska stanica, koja kruži u Zemljinoj orbiti od 1998. Partneri Bezosu u ovom ambicioznom projektu biće "Boing" i startap "Sijera spejs".

Moći će da primi 10 osoba Kompjuterska animacija
Moći će da primi 10 osoba Kompjuterska animacijafoto: Profimedia

- Više od 60 godina NASA i druge svemirske agencije razvijale su orbitalne svemirske letove i okruženje omogućivši nam komercijalne letove u svemir u ovoj deceniji - rekao je Brent Šervud, jedan od direktora u kompaniji "Blu oridžin".

Kina učestvuje u trci - "Nebeska palata"

Kina je pokrenula izgradnju sopstvene svemirske stanice "Tjengong" (Nebeska palata), koja će kružiti na visini između 340 i 450 kilometara iznad površine Zemlje. Kada bude završena, imaće masu od sto tona, što je petina težine Međunarodne svemirske stanice. Izgradnja stanice sastavljene od modula započela je u aprilu ove godine. Završetak izgradnje očekuje se do novembra 2022, za kada je zakazano poslednje, 11. lansiranje. Životni vek stanice trebalo bi da bude oko 15 godina. Na njoj će biti vršeno više od 20 vrsta istraživanja i sprovedeno preko 1.000 eksperimenata.

Astronautkinja Džanet Kavandi, koja je u uniformi NASA tri puta letela u svemir i koja je predsednica kompanije "Sijera spejs", poručila je da će ovaj projekat pomoći da se kosmos otvori za komercijalna istraživanja, proizvodnju i turizam. Stanica "Orbitalni greben" trebalo bi da bude "park za mešovite poslovne potrebe". Trebalo bi da obezbedi infrastrukturu potrebnu za privredne aktivnosti i otvaranja novih tržišta u svemiru. - Svemirske agencije, visokotehnološki konzorcijumi, suverene države bez svemirskog programa, medijske i turističke kompanije, preduzetnici, investitori i oni koji su okrenuti budućnosti, svi imaju svoje mesto na "Orbitalnom grebenu" - saopštila je kompanija "Blu oridžin".

Uspešni letovi

Bezosova kompanija je već privukla veliku pažnju organizujući dva turistička leta u svemir. U prvom letu do ivice kosmosa u ekipi je bila Voli Fank (82), avijatičarka, i time je postala najstarija žena koja je boravila u svemiru. U drugom uspešnom letu nekoliko meseci kasnije oboren je novi rekord - put zvezda je leteo Vilijam Šatner (90), poznatiji kao Kapetan Kirk iz "Zvezdanih staza", koji je postao najstarija osoba koja je letela u svemir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track