KOLIKO AMERA JE OSTAVLJENO U AVGANISTANU: Bela kuća kaže jedno, Pentagon dao nnogo više brojke! VIDEO
ilustracija, Foto: AFP / AFP / Profimedia

bruka

KOLIKO AMERA JE OSTAVLJENO U AVGANISTANU: Bela kuća kaže jedno, Pentagon dao nnogo više brojke! VIDEO

Planeta -

Pentagon je u utorak saopštio da je skoro 450 američkih državljana još uvek u Avganistanu nakon povlačenja američke vojske u avgustu, više nego što je Bajdenova administracija ranije tvrdila.

Najnoviji podatak došao je od podsekretara odbrane za politiku Kolina Kala, nakon što je senator Džim Inhof ukazao na, za šta je verovao, da su kontradiktorne ili barem „zbunjujuće“ brojke koje je administracija predstavila od povlačenja 31. avgusta.

„Jedna od mnogih zbunjujućih stvari u vezi sa celom ovom stvari je da mi zaista ne znamo koliko je Amerikanaca ostalo u Avganistanu“, rekao je Inhof. "Broj državljana SAD koji su ostali u Avganistanu administracije se stalno menja. Svi to razumemo. Veoma je zbunjujuće."

Inhof je napomenuo da je Bajdenova administracija „uvek govorila da je 100 do 200 američkih državljana otišlo u Avganistan“, ali sada kaže da je „već povukla 234 i da je u kontaktu sa 363 druga, od kojih 176 želi da ode“, navodeći brojeve koje je Stejt department dao prošle sedmice.

Kal je dao detaljan odgovor sa detaljima o brojevima koje je imao o tome koliko je Amerikanaca bilo u Avganistanu i koliko je izašlo, što je na kraju dovelo do broja onih koji su ostali.

„Što se tiče broja američkih državljana za koje procenjujemo da se trenutno nalazi u Avganistanu, Stejt department je u kontaktu sa 196 američkih državljana koji su spremni da odu – i za njih se spremaju aranžmani da to urade, bilo vazdušnim putem ili preko zemlje – i još 243 američka državljana su kontaktirana i nisu spremna da odu, bilo zato što žele da ostanu u Avganistanu ili nisu spremni“, rekao je Kal.

Ovaj ukupni broj od 439 američkih državljana koji su još u Avganistanu je veći u odnosu na 363 koliko je Stejt department rekao kongresnom osoblju prošle nedelje – što je i samo više u odnosu na procenu od otprilike 100 koju je administracija saopštila u septembru.

Na brifingu za novinare u petak, portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je broj Amerikanaca koji su zaista želeli da odu u jednom trenutku ispod 100, ali da je sada između 100 i 200 usred promenljive situacije na terenu.

„Ta brojka je porasla poslednjih dana pošto je sve više Amerikanaca u Avganistanu odlučilo da ode u svetlu našeg uspešnog omogućavanja desetina odlazaka poslednjih nedelja“, rekao je on.

Prajs je rekao da je Stejt department do sada omogućio odlazak 234 državljana i 144 zakonita stalna stanovnika. Kal je u utorak rekao da je taj broj 240 američkih državljana i 157 zakonitih stalnih stanovnika, ali da se ti brojevi penju na 314, odnosno 266, kada se uzme u obzir oni koji su izašli alternativnim sredstvima poput privatnih čartera, a ne preko vlade SAD.

Kurir.rs/Foks Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja