BLINKEN U NAPETOM RAZGOVORU PORUČIO GANCU: Neprihvatljivi su planovi za izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali!
Foto: EPA / Ian Spencer Langsdon

oštro

BLINKEN U NAPETOM RAZGOVORU PORUČIO GANCU: Neprihvatljivi su planovi za izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali!

Planeta -

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je ministru odbrane Izraela Beniju Gancu u napetom telefonskom razgovoru da su planovi o izgradnji hiljada novih domova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali neprihvatljivi, preneli su večeras izraelski mediji.

Izveštaj o tom razgovoru objavio je najpre američki novinski sajt Aksios (Axios), pozivajući se na tri izraelska zvaničnika.

Kako je navedeno, Blinken je pomenuo i broj stambenih jedinica i lokaciju na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prvi diplomata SAD, najviši zvaničnik u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je protestovao protiv izraelskih planova je navodno rekao Gancu da ubuduće uzima u obzir američko mišljenje o jevrejskim naseljima.

Ganc je pokušao da smanji broj stanova planiranih za izgradnju koliko god je moguće i rekao da shvata brigu SAD i da će je uzeti u obzir.

On je takođe pokušao da istakne planove o odobrenju izgradnje 1.300 novih domova za Palestince i rekao da se suočio sa kritikama izraelske desnice jer se nedavno sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

"Amerikanci su nam dali žuti karton", rekao je jedan visoki izraelski zvaničnik kako prenosi Aksios.

On je kazao i da Izrael nije očekivao da će odgovor SAD na izgradnju biti tako silovit, ali je naglasio da kritike stižu uglavnom iz Stejt departmenta, a ne Bele kuće i da se ipak ne bi smela uzaludno trošiti dobra volja te administracije.

Danas je odbor za izgradnju Ministarstva odbrane Izraela odobrio izgradnju oko 3.000 stambenih jedinica na Zapadnoj obali.

Administracija Donalda Trampa je tolerisala rast jevrejskih naselja i odustala od dugotrajne pozicije SAD da su naselja nelegitimna.

U utorak je Stejt department izrazio duboku zabrinutost zbog planova o izgradnji novih stanova za jevrejske naseljenike uključujući i neke duboko na Zapadnoj obali.

Izrael je u nedelju objavio tendere za 1.355 novih stambenih jedinica, prvi put otkako je Bajden postao predsednik SAD i obećao da će zauzeti čvrst stav u odnosu na naselja.

Palestinci nameravaju da osnuju svoju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze,a da glavni grad bude istočni Jerusalim. Te teritorije osvojio je Izrael u ratu 1967. godine.

U jevrejskim naseljima živi oko 700.000 jevrejskih naseljenika.

Izrael smatra Zapadnu obalu gde živi od 2,5 miliona Palestinaca biblijskim i istorijskim središtem jevrejskog naroda.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Ian Spencer Langsdon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track