GUŽVA NAD BARENCOVIM I NORVEŠKIM MOREM Susreli se ruski Tu 160, MiG 31, A 50, norveški F 16, F 35 i američki RC 135
Foto: Printscreen/Twitter/RoyalNorwegian Air Force

Odgovor na let b-1b iznad crnog mora

GUŽVA NAD BARENCOVIM I NORVEŠKIM MOREM Susreli se ruski Tu 160, MiG 31, A 50, norveški F 16, F 35 i američki RC 135

Planeta -

Norveški lovci F-16 i F-35 juče su dignuti na uzbunu zbog preleta pet ruskih vojnih aviona koji su leteli nad Barencovim i Norveškim morem.

U pitanju dva lovca MiG-31BM, dva strateška bombardera Tu-160 i jedna leteća radarska stanica A-50 (kod nas poznat u narodu i kao ruski avaks)

Naime letelice su juče poletele sa aerodroma Engels u Stavropoljskoj oblasti, koja je inače baza strateških bombardera. Letelice su preletele Moskvu i preko Murmanska skrenule uz samu obalu Norveške leteći prema zapadu.

Pojavu ruskih bombardera otkrili su norveški osmatrački radari zbog čega su angažovani lovci na dežurstvu (dežurna para) F-16 i F-35 koji su pratili čitav let ruskih aviona.

Najpre su dignuta dva F-16 koji su deo NATO snaga za przo reagovanje koji su poleteli iz baze bodo prema severu u susret ruskim avionima, a njima su pridodata i dva nova borbena aviona F-35 iz vazdušne baze Evenes koja se nalazi unutar Arktičkog kruga.

Norveški pomorski osmatrački avion P-3 Orion iz vazdušne baze Andoja učestvovao je u praćenju aktivnosti ruske vojne avijacije, saopštila je norveško ministarstvo odbrane.

POsade lovaca MiG-31 i leteće radarske stanice pružali su podršku strateškim bombarderima tokom leta.

Već su se pojavile spekulacije da je zapravo ovo bio ruski odgovor na nedaavnu pojavu američkih strateških bombardera nad Crnim moreme, kad su uzletela dva lovca Su-30SM eskadrile crnomorske flote, koji su ispratili bombarder B-1B i leteću avio cisternu KC-130.

F16s, F35s, Norveška, vazduhoplovstvo, Norveško vazduhoplovstvo
foto: Printscreen/Twitter/RoyalNorwegian Air Force

Operativni let trajao je osam časova.

Interesantno je da se prelet ruskih strateških bombardera desio samo dan posle posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Sergej Lavrov je podvukao „međusobno poštovanje dve zemlje potkrepljeno je prekograničnim vezama ljudi koji žive jedni pored drugih. Ruski ministar spoljnih poslova je, međutim, došao s ia direktnim rečima:

F16s, F35s, Norveška, vazduhoplovstvo, Norveško vazduhoplovstvo
foto: Printscreen/Twitter/RoyalNorwegian Air Force

„Norveška je članica NATO-a, a NATO nije prijatelj Rusije“, podvukao je on i dodao da NATO sada „traži smisao svog budućeg postojanja“ i da želi da bude „odgovoran za bezbednost u celom svetu“. ”

„Nemamo nikakve veze sa NATO, ali imamo odnos sa Norveškom, takođe na bezbednosnom frontu, i želimo da to podignemo na visok nivo saradnje između dva ministarstava odbrane“, objasnio je on.

Amerikanci provocirali Ruse

Pored cele ove gužveregistrovan je i let američkog izviđačkog aviona RC-135 koji je stavioniran u vazduhoplovnoj bazi Mildenhol u Ujedinjenom Kraljevstvu. RC-135 leteo je ispred matičnih baza ruske Severne flote. Inače američkim špijunskim avionima na izviđačkim letovima izvan ruskih strateški važnih baza nuklearnih podmornica na poluostrvu Kola nije dozvoljeno da koriste aerodrome u Norveškoj niti da lete iznad norveške teritorije. Za Norvešku, ova politika je zasnovana na delikatnoj ravnoteži između odvraćanja i uveravanja, budući da je članica NATO-a, ali da istovremeno ne želi da provocira Rusiju.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track