SKANDALOZNO OPRAVDANJE AMERA UKRAJINSKOG NAPADA DRONOVIMA! Ambasada u Kijevu: I druga strana u Donbasu ih je koristila!
Foto: Screenshot YT

bruka

SKANDALOZNO OPRAVDANJE AMERA UKRAJINSKOG NAPADA DRONOVIMA! Ambasada u Kijevu: I druga strana u Donbasu ih je koristila!

Planeta -

Američka ambasada u Kijevu opravdala je postupak Oružanih snaga Ukrajine koje su upotrebile tursku bespilotnu letelicu za napad na Donbas

"Pozivamo obe strane sukoba u Donbasu da poštuju uslove primirja, ali da se razumemo, strana koju podržava Rusija više puta je koristila haubice i bespilotne letelice protiv ukrajinskih snaga ", navodi se u saopštenju američke ambasade na "Fejsbuku".

I predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se oglasio i rekao da je bespilotna letelica "bajraktar" odgovor na akcije protivnika, te da nije reč o ofanzivi ukrajinske vojske.

"Mi nismo u ofanzivi, mi odgovaramo u skladu sa sporazumima o režimu prekida vatre. Ukrajina će nastaviti da deluje upravo u tom formatu. Što se tiče bespilotnih letelica i drugog oružja, smatram da je u Ukrajini samo za zaštitu i kada ukrajinska vojska oseti da je potrebno braniti svoju zemlju, ona to i čini i nastaviće da deluje upravo po tom principu ",poručio je Zelenski.

Ranije je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio da su vojnici prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu "bajraktar" u Donbasu, koja je navođenom bombom uništila top protivnika.

Letovi vojne avijacije i dronova duž kontakt-linije u Donbasu zabranjeni su Minskim sporazumima.

Međutim, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je da upotreba dronova "ne krši" sporazume.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track