TONKS JE PRAVA VEŠTICA: Čini priprema u čajniku i tučanoj posudi, a za Noć veštica baca belu magiju i tera duhove sa kućnog praga
Foto: Printscreen/Facebook

najbolji praznik

TONKS JE PRAVA VEŠTICA: Čini priprema u čajniku i tučanoj posudi, a za Noć veštica baca belu magiju i tera duhove sa kućnog praga

Planeta -

Tonks Braun živi u udaljenoj kolibi u škotskim visijama i tvrdi da je prava, pravcata veštica.

Za nju, Noć veštica nisu bundeve, poklade i kostimi. "Mislim da društvo ima pop kulturnu ideju veštica", rekla je 36-godišnja Tonks. "Taj praznik je mnogo više od toga, on je veliki deo mog života, to je moja religija i vera".

Za pagane je 31. oktobar početak Nove godine i Tonks kaže da je čitava poenta početi ispočetka i ne ući u zimske mesece sa "prtljagom".

U razgovoru za BBC, ispričala je da se paganstvu okrenula kao 12-godišnjakinja kada je živela na ostrvu Mule.

"Maltretirali su me u školi zato što sam bila drugačija. Nametali su mi religiju u školi i terali me da idem na službe u crkvu i sve vreme se molim", ispričala je ona.

Tonks kaže da je tek kada je bila u prirodi shvatila da nije "svoj na svome" i da su "životinje prosvećena bića".

"Sklanjala bih puža sa puta da ga neko ne zgazi. Tada sam shvatila da je priroda moja crkva, a ne velika, hladna, stara zgradurina", rekla je ona.

Kaže da joj pagansko verovanje "deluje kako treba i ima smisla. Sve u prirodi ima esenciju, sve ima svoju svrhu i lepo je biti svestan toga i uklopiti se sa tim".

Čitala je mnogo o suđenjima vešticama u prošlosti. "Nažalost, mnoge veštice su žene koje su imale znanje, babice i travarke. Zato su u prošlosti mislili da moraju da ih ubiju jer je žena koja nešto zna problem", rekla je ona.

Tonks radi za hitne službe i svakog dana odlazi do udaljene ispostave. Naučila je da sa kolegama ne priča o vešticama i paganstvu ali je odlučna da brani veštice u svakodevnom životu. "Kada se neko našali na račun veštica, ubacim se i kažem da sam ja veštica".

Tonks je pre toga radila kao turistički vodič u Edinburgu, radila je u gradskim večima, policiji i hitnoj pomoći i njena paganska uverenja su retko kada bila problem.

Jednom je imala koleginicu koju je uplašio rekvizit - magični štapić koji joj je bio potreban za probu kasnije tog dana. "Nije smela da ga pipne zbog stigme koja okružuje veštice. Meni je to mnogo više zabavno nego što me vređa", rekla je ona.

Tonks kaže da je za nju Noć veštica vreme kada vežba svoje čini i veštičarenje.

Cele godine gaji žalfiju, ruzmarin, majčinu dušicu za keltski festival Samhain koji označava kraj žetve i početak "mračnije polovine" godine.

Tonks svoje bilje suši iznad vatre jer tako bolje gori kada ih koristi u svojim činima. Iskoristiće žalfiju da pročisti sebe i svoju kuću dimom, a ima so i gvožđe kao zaštitu od duhova, vila i drugih natprirodnih bića. Takođe je i napravila sveće od različitog ulja i travki sa simbolima koje će koristiti na ovaj važan dan.

Čini u čajniku

Za one malo opskurnije biljke, Tonks ide do travara.

"Gušterovo oko (slačica) i žablji prst (žabljak, maslačak) su imena biljaka ali neki ljudi misle da veštice stvarno koriste ove delove tela, što nije tačno, to su samo biljke", rekla je ona.

Tonks čini "mućka" u čajniku, pre nego što ih prespe u tučanu posudu i zapali dok izvodi čini za Noć veštica pred oltarom u svojoj sobi gde biljke predstavljaju zemlju, mirišljavi štapići vazduh a sveče vodu i vatru.

Bele veštice poput Tonks, koje ne bacaju čini sa zlom namerom, koriste dve vrste ritualnih noževa - bolin, nož sa belom drškom koji im služi za prikupljanje biljaka i rezbarenje sveća i Atenin nož koji se koristi da se oblikuje ili preseće nit čini.

Tonks kaže da je uvek sama kada baja i baca čini. "Znam mnogo veštica. Ima nas svuda, u policiji, lokalnoj prodavnici, ali je meni bavljenje magijom previše lično da bih to radila sa njima. Tu je potrebno veliko poverenje", rekla je ona. Bele veštice svoje recepte za čini traže u Knjizi senci i onda ih prilagođavaju svojim činima.

Tonks kaže i da kada baca čini za Noć veštica, nosi ili ogrtač ili je naga. Kaže i da će izrezbariti strašno lice na repi i da će tu repu ostaviti ispred vrata kako duhovi ne bi ušli u njen dom.

"U ovim danima se ne krijem i svima govorim da sam veštica i 99 posto njih reaguje na isti način kao da sam im rekla da sam muslimanka ili hiršćanka. Ponosna sam što sam veštica, a Noć veštica je najbolji praznik", rekla je Tonks.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja