ZAKLETVA BOGU Kraljica Elizabeta Druga ostaće na tronu do smrti!
Foto: EPA

NEĆE ABDICIRATI

ZAKLETVA BOGU Kraljica Elizabeta Druga ostaće na tronu do smrti!

Planeta -

Uprkos pogoršanom zdravstvenom stanju, britanska monarhinja neće prepustiti tron najstarijem sinu i prestolonasledniku princu Čarlsu

Decenijama čeka na tron... Princ Čarls
Decenijama čeka na tron... Princ Čarlsfoto: AP

Zdravlje britanske kraljice Elizabete Druge (95) i dalje je u centru pažnje javnosti nakon što je otkriveno da su joj doktori savetovali da se odmara minimum još dve nedelje!

Ovo je prvi put da se kraljica, poznata po vitalnosti i po tome što retko propušta zvanične obaveze, praktično povlači iz javnog života na savet doktora i to samo desetak dana nakon što je provela noć u bolnici na "preliminarnim ispitivanjima", kako je tada saopšteno.

Sluša doktore

Ubrzo nakon toga je potvrđeno da ona neće organizovati svečani prijem za učesnike svetske konferencije o klimi, koji večeras počinje u Glazgovu.

Da je situacija ozbiljnija nego što se mislilo, potvrdili su i medijski izveštaji da su doktori kraljici savetovali da prestane da pije alkohol, da jaše konje, kao i da šeta svoje kučiće.

Operacija "London bridž" - Detaljan protokol

Pre nekoliko meseci u javnost su procurili detalji operacije "London bridž", detaljnog plana šta će se dogoditi kada kraljica Elizabeta Druga bude preminula, a tron preuzme princ Čarls. Ovaj plan postoji još od šezdesetih godina i s vremenom je pretrpeo nekoliko izmena. U njemu se navode detalji protokola o tome ko saopštava naciji da je kraljica preminula, koliko traje žalost i šta se dešava u deset dana od njene smrti.

Elizabeta Druga je na tron stupila 6. februara 1952. i od tada je simbol najpoznatije svetske monarhije.

Kroz brojne skandale (smrt princeze Dajane, optužbe za silovanje protiv princa Endrua, odlazak princa Harija iz porodice) porodicu je provela čvrstom rukom i bez većih problema.

Međutim, ona je letos pretrpela najveći gubitak, u junu joj je preminuo suprug - princ Filip, najvažniji oslonac u životu, čovek s kojim je više od 74 godine bila u braku.

Tada su mediji spekulisali da bi kraljica skrhana bolom mogla da se povuče sa trona i abdicira u korist princa Čarlsa (72). Međutim, Gardijan je tada opovrgao spekulacije.

Odbbacio sve optužbe... Princ Endru
Odbbacio sve optužbe... Princ Endrufoto: Profimedia

Silovanje maloletnice - Princ Endru traži da se odbaci slučaj

Princ Endrju, srednji sin britanske kraljice, zatražio je od suda u Njujorku da odbaci tužbu koju je protiv njega pokrenula Virdžinija Džofri (38), koja tvrdi da je bila primorana na seks s princom kada je imala 17 godina.

Ona je bila žrtva milijardera pedofila Džefrija Epstina, koji ju je podvodio princu. Advokati vojvode od Jorka naveli su u odgovoru na zahtev suda da su "optužbe neosnovane" i da ih treba odbaciti.

- Kraljica nema nameru da odstupi s trona, a glavni razlog je taj što je ona položila zakletvu pred bogom kada je krunisana - preneo je Gardijan pozivajući se na izvore bliske dvoru i eksperte za pitanje kraljevske porodice.

Najveći gubitak

Bivši britanski premijer Džon Mejdžor je tada rekao da će kraljica biti vrlo usamljena posle suprugove smrti, ali da to neće uticati na njenu vladavinu:

- Ne postoji mnogo ljudi kojima ona može da otvori svoje srce. S kojima može da bude u potpunosti iskrena i otkrije im o čemu razmišlja. Naredne godine ona obeležava platinasti jubilej, 70 godina na tronu i to je vrlo važan događaj i povod za slavlje u čitavoj monarhiji. Kraljica ima veliko iskustvo - rekao je Mejdžor.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track