JEDINI TAKAV SLUČAJ: Dva kalifornijska kondora razmnožila se aseksualnim putem, naučnici oduševljeni
Foto: GH Photos / Alamy / Alamy / Profimedia

nauka

JEDINI TAKAV SLUČAJ: Dva kalifornijska kondora razmnožila se aseksualnim putem, naučnici oduševljeni

Planeta -

Dve zarobljene ženke kalifornijskog kondora pre više godina "proizvele" su aseksualnim putem po jednog ptića, što su jedini takvi slučajevi ikada zabeleženi za tu ugroženu vrstu.

I dok je ovo viđeno kod drugih kičmenjaka, pa čak i ptica, veruje se da su to prvi zabeleženi slučajevi kod ptica kada su ženke imale pristup partneru, rekli su istraživači.

Ptići – od kojih se prvo dogodilo početkom 2000ih, a drugo kasnije te decenije – primećeni su tek kada su istraživači analizirali biološke uzorke kondora u okviru programa uzgoja koji je vodio Savez za divlje životinje u zoološkom vrtu San Dijega, saopštila je grupa.

Ovo otkriće, objavljeno u četvrtak u listu Journal of Heredity, postavlja pitanja o tome koliko se još vrsta razmnožava aseksualno a o tome se ništa ne zna, rekao je jedan od istraživača.

Ove dve ženke kondora bile su stalno smeštene sa plodnim mužjakom u programu uzgoja, a svaka ženka je imala brojne druge piliće sa svojim partnerima.

Ali nedavno genetsko testiranje otkrilo je dve anomalije. Dva ptića bila su genetski povezana sa ženkom koja je položila jaja, ali nijedno nije bilo genetski povezano sa mužjakom, što znači da su oba bila biološki bez oca, saopštio je Savez.

"To nas je oduvalo. Potvrdu smo dobili samo zahvaljujući uobičajenim genetskim studijama koje radimo da bismo dokazali roditeljstvo", rekao je Oliver Rajder, direktor genetike Saveza. "Naši rezultati su pokazali da oba jaja poseduju očekivane muške ZZ polne hromozome, ali svi markeri su nasleđeni samo od njihovih majki."

Jedan ptić uginuo je 2003. godine malo pre svog drugog rođendana; drugi je umro 2017. nekoliko dana pre 8. rođendana, rekli su naučnici.

Za kičmenjake, aseksualna reprodukcija, ili partenogeneza, je retka, ali nije nova. Pojavljuje se kod nekih vrsta riba i gmizavaca, a naučnici veruju da može biti odgovor na izolaciju od bilo kog muškog partnera.

Kod ptica, aseksualno razmnožavanje je retko zabeleženo, i to uglavnom kod domaćih ćurki i kokoški odvojenih od petlova. Naučnici su takođe videli početke aseksualne reprodukcije kod zeba u studiji iz 2008. i kod domaćih golubova u studiji iz 1924. godine - ali se jaja nisu izlegla, navodi se u izveštaju koji je preneo CNN.

Istraživači veruju da se ovi kondori ističu u poređenju sa drugim slučajevima kod ptica.

"Za razliku od drugih primera partenogeneze ptica, ove dve pojave se ne objašnjavaju odsustvom odgovarajućeg mužjaka“, rekla je Sintija Štajner, pomoćnica direktora odeljenja za istraživanje.

Kalifornijski kondori su ugrožena vrsta. Oko 200 odraslih jedinki nalazi se u divljini, saopštila je Međunarodna unija za zaštitu prirode.

Savez za divlje životinje zoološkog vrta San Dijega, neprofitna organizacija za zaštitu, nada se da će identifikovati druge slučajeve aseksualne reprodukcije.

"Ovi nalazi sada postavljaju pitanja o tome da li bi se ovo moglo dogoditi neotkriveno kod drugih vrsta", rekao je Rajder.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track