Zagreb smrdi!

Prete zaraze

Zagreb smrdi!

Planeta -
Stanovnici naselja Mičevac i Jakuševac, gde je glavna zagrebačka deponija,već četiri dana ne dozvoljavaju kamionima koji odvoze smeće da prođu, pa se velika količina otpada gomila po gradu

ZAGREB - Katastrofa.Prestonica Hrvatske već četiri dana guši se u stravičnom smradu tona smeća koje se ne odnosi iz grada, a ekolozi upozoravaju da bi takva situacija na visokim temperaturama mogla da dovede do epidemije raznih bolesti. Do toga je došlo jer su stanovnici mesta Mičevac i Jakuševac, gde se nalazi glavna zagrebačka deponija, blokirali puteve kojima kamioni dovoze smeće tražeći od vlasti da ona bude izmeštena jer preti njihovom zdravlju.Više od 80 kamiona punih smeća stoji na prilazima dva prigradska naselja jer besni stanovnici ne dozvoljavaju da se priđe deponiji. Meštani su upozorili da je smetlište ekološka bomba i da ljudi tamo već godinama umiru od raka plaća, zbog čega hitno mora da se pronađe odgovarajuće rešenje.Kako prenose hrvatski mediji, Božica Ban, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, posetila je demonstrante i upozorila ih da ometanje odlaganja smeća van Zagreba može da bude veoma opasno po njegovo stanovništvo.- Glavni problem nije smeće u kamionima, već otpad na ulicama grada. Preti opasnost da se u roku od nekoliko dana pojave miševi, pacovi i insekti koji ljudima prenose crevne zaraze, bolesti disajnih puteva i mišju groznicu. Uskoro će psi i mačke početi da kopaju po tom smeću pa će se i oni tako zaraziti. Sve to može da bude veoma opasno - istakla je epidemiolog.Takođe, mediji navode da Zagrepčani uskoro neće imati gde da izbacuju svoje smeće, zbog čega će ga verovatno odlagati i na mesta koja za to nisu predviđena. Tako bi mogli da se zagade glavni vodotokovi grada, što bi bio jedan od najgorih scenarija za hrvatsku prestonicu.

Kamioni tempirane bombe!Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) upozorio je da zbog visokih temperatura postoji opasnost da kamioni sa smećem koji su parkirani na putevima ka Mičevcu i Jakuševcu eksplodiraju zbog velike količine metana u njima.- Oko kamiona se stvaraju oblaci gasa metana i pitanje je samo kolika količina je izvan vozila, a kolika u njihovoj unutrašnjosti. Važno je znati da je metan vrlo lako zapaljiv i eksplozivan i zato je zabranjeno pušenje ili bilo kakvo paljenje tamo gde ga ima - rekli su iz HZTA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track