SIDNEJ UBLAŽAVA MERE PRE NAJAVLJENOG ROKA: Veće slobode za sve vakcinisane na snagu stupaju 8. novembra
Foto: Saeed Khan / AFP / Profimedia

velike promene

SIDNEJ UBLAŽAVA MERE PRE NAJAVLJENOG ROKA: Veće slobode za sve vakcinisane na snagu stupaju 8. novembra

Planeta -

Najveći grad Australije, Sidnej, ukinuće neka ograničenja protiv širenja koronavirusa za vakcinisane stanovnike sledeće nedelje pre najavljenog roka, dok će odložiti veće slobode obećane nevakcinisanim građanima.

Nadležni ovim merama žele da podstaknu vakcinaciju, tako da će od 8. novembra vakcinisanima biti dozvoljen neograničen broj gostiju u njihovim domovima, dok će pabovi i klubovi moći da prime više gostiju i ponovo otvore plesne podijume.

Stupanje na snagu ovih mera u Sidneju, lučkom gradu sa oko pet miliona stanovnika, prvobitno je planirano od 1. decembra.

0639149216, Melburn, lokdaun, otvaranje
foto: William WEST / AFP / Profimedia

Nasuprot tome, nevakcinisani, kojima je trenutno onemogućen pristup restoranima, barovima, teretanama i drugim rekreativnim sadržajima, kao i radnjama koje ne prodaju osnovne potrepštine, ostaće pod strožijim ograničenjima do 15. decembra, odnosno do kad stopa vakcinisanih građana sa dve doze u saveznoj državi Novi Južni Vels ne dosegne 95 odsto.

Kako piše Rojtersu, oko 88 odsto stanovništva zemlje starijeg od 16 godina je potpuno vakcinisano, ali stopa vakcinacije prve doze se usporava kako se približava 94 odsto.

Australija je ukinula zabranu letenja svojim stanovnicima u inostranstvo u ponedeljak posle više od 18 meseci i dozvolila ulazak u karantin za potpuno vakcinisane međunarodne putnike.

Međutim, promene u početku utiču samo na Sidnej, Melburn i Кanberu, dok druge države i teritorije, prema sopstvenoj zdravstvenoj politici i stopama vakcinacije, imaju različite vremenske rokove za ponovno otvaranje.

Za razliku od prve polovine godine, koju je provela uglavnom bez prisustva virusa, treći talas izazvan zaraznijom delta varijantom virusa počeo je u Australiji krajem juna.

Dok su zbog izbijanja epidemije delta soja Sidnej i Melburn donedavno mesecima bili u izolaciji, broj zaraženih kovidom u Australiji je i dalje daleko manji od mnogih uporedivih zemalja, sa oko 173.000 slučajeva i 1.756 smrtnih slučajeva, pri čemu se oko 82 odsto infekcija pripisuje "delta talasu".

0638077987, aerodrom, Australija
foto: DAVID GRAY / AFP / Profimedia

Novi Južni Vels je u utorak prijavio 173 nova slučaja zaraze, u odnosu na 135 dan ranije, dok je država Viktorija zabeležila 989 slučajeva, što je najmanji porast u više od mesec dana.

Na teritoriji glavnog grada Australije zabeleženo je osam novih slučajeva, dok su ostale države i teritorije bez prisustva virusa ili imaju vrlo malo slučajeva, piše Rojters.

Kurir.rs/Jutarnji list/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track