BIVŠI SAUDIJSKI ŠPIJUN UPOZORAVA AMERIKU: Poverenje u SAD na Bliskom istoku nestaje, vaši neuspesi izazvali stratešku konfuziju
Foto: EPA / Atef Safadi

ratne igre i posledice

BIVŠI SAUDIJSKI ŠPIJUN UPOZORAVA AMERIKU: Poverenje u SAD na Bliskom istoku nestaje, vaši neuspesi izazvali stratešku konfuziju

Planeta -

Bivši šef obaveštajne službe Saudijske Arabije tvrdi da su vojni i politički neuspesi SAD na Bliskom istoku izazvali u zalivskim državama "stratešku konfuziju“ oko posvećenosti Bajdenove administracije regionu.

Dve neuspele vojne kampanje u isto toliko decenija dovele su u pitanje uticaj Vašingtona, rekao je Turki al Fejsal, navodeći haotično povlačenje američkih trupa iz Avganistana nakon talibanskog preuzimanja vlasti u avgustu i planirani odlazak borbenih snaga iz Iraka.

Napominjući da je odnos između SAD i zalivskih država "imperativ za mir i stabilnost u regionu“, Al-Fejsal – bivši ambasador u SAD – upozorio je američkog predsednika Džoa Bajdena da "pažljivo odmeri“ pre nego što preduzme "bilo koje korake... koji utiču na ovu istorijsku vezu", i predložio rad na tome da se stvori "nova bezbednosna struktura za region".

"Ovaj neuspeh u Avganistanu i, rekao bih, polu neuspeh u Iraku, odgovorni su za uočeni neuspeh ili poraz velike sile, SAD, i najvećeg vojnog saveza, NATO-a, u održavanju režima i projekta njihovog stvaranja", rekao je on.

Nakon što je bila „dominantna sila u poslednjih sedam decenija“, Al-Fejsal je rekao da se "sumnje“ u SAD "nagomilavaju“ i izazivaju "stratešku regionalnu konfuziju“ koja će, zauzvrat, dovesti do "više sukoba i kriza“. ” On je dodao da se Bliski istok u velikoj meri plaši "opasnosti“ koju predstavlja ova konfuzija.

Al-Fejsal je ranije opisao povlačenje SAD iz Avganistana kao kombinaciju "nesposobnosti, nemara, lošeg upravljanja". On je takođe upozorio da bi zalihe oružja i vojne tehnologije koje su bile ostavljene mogle na kraju biti iskorišćene protiv Rijada.

Ovi najnoviji komentari su u skladu sa nedavno izrečenim stavovima Al-Faisala o zategnutim odnosima između Rijada i Vašingtona. U intervjuu za CNBC u septembru, pozvao je Bajdena da preispita američke planove da povuku svoju odbrambenu opremu iz Saudijske Arabije. Tokom 2019. godine, SAD su rasporedile dve raketne artiljerijske baterije Patriot u Kraljevstvu, nakon napada na saudijska naftna postrojenja.

Nekoliko medija je izvestilo da je Pentagon odlučio da povuče svoja sredstva protivvazdušne odbrane iz regiona, uključujući svoje raketne baterije. Ali Al-Fejsal je rekao mreži da ovo nije "indikativno za deklarisanu nameru Amerike“ da učini "šta god joj je potrebno“ da pomogne Saudijskoj Arabiji da se odbrani.

Iako bi zemlja više volela pomoć SAD, Al-Faisal je rekao da će tražiti "drugu podršku“ da ojača svoju odbranu od navodnih raketnih i bespilotnih napada Irana i boraca Huti u Jemenu.

U februaru Bajden je prekinuo američku podršku "ofanzivnim“ saudijskim operacijama u Jemenu i suspendovao višemilionski ugovor o oružju iz Trampove ere sa Rijadom koji je navodno uključivao precizno navođeno oružje. Ovo je bilo u skladu sa njegovim predizbornim obećanjem iz 2019. da će dugogodišnjeg saveznika SAD pretvoriti u "pariju“, nakon brutalnog ubistva kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija 2018.

Međutim, izgleda je da je predsednik odstupio od ovog obećanja u septembru, nakon što je američki Stejt department potpisao novi vojni ugovor sa Saudijskom Arabijom od 500 miliona dolara koji će omogućiti njenoj vojsci da zadrži svoju flotu helikoptera Apač i Blackhavk uprkos njihovom prethodnom razmeštanju u Jemen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track