SAMO DA MI BUDEMO POLITIČKI KOREKTNI: 12 seksualnih prestupnika koji su se samo identifikovali kao žene prebačeno u ŽENSKE ZATVORE
Foto: Finnbarr Webster Editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

škotska

SAMO DA MI BUDEMO POLITIČKI KOREKTNI: 12 seksualnih prestupnika koji su se samo identifikovali kao žene prebačeno u ŽENSKE ZATVORE

Planeta -

Dvanaest trans rodnih zatvorenika osuđenih za nasilne i seksualne zločine izdržava kaznu u ženskim zatvorima u Škotskoj, pokazali su zvanični podaci. Samo jedna je završila rodnu tranziciju, a ostale se samo identifikuju kao žene.

Brojke, koje pokazuju da je 12 zatvorenika premešteno u ženske zatvore u poslednjih 18 meseci, objavljeni su u skladu sa Zakonom o slobodi informisanja. Još jedna osoba, koja prelazi iz ženskog u muško, smeštena je u muški zatvor.

Ovo otkriće dolazi nakon dugo očekivane revizije politike Škotske zatvorske službe (SPS) u vezi sa transrodnim zatvorenicima od strane. Bilo je planirano da počne početkom 2021. godine, ali je nekoliko puta odlagano zbog pandemije koronavirusa.

Prema sadašnjim pravilima, koja su na snazi od 2014. godine, zatvorenik treba jednostavno da se izjasni kao trans žena da bi podneo zahtev za premeštaj iz muške u žensku ustanovu.

Portparol SPS-a je uveravao Tajms da se "sve odluke o lokaciji transrodnih zatvorenika donose tek nakon pojedinačne procene rizika“ i da ovaj proces "razmatra rizike koji potencijalno predstavljaju i pojedincima i pojedincima“.

"Vrlo ozbiljno shvatamo našu obavezu da brinemo o svima koji su u našem pritvoru“, rekao je on, dodajući da se politika SPS zasniva na redovnim anketama u zatvorima koje se fokusiraju na iskustva i potrebe zatvorenika.

Međutim, aktivisti već dugo traže da škotske zatvorske vlasti ukinu politiku, koja omogućava zatvorenicima da se samoidentifikuju bez potrebe za potvrdom o priznavanju pola. Oni tvrde da je to i nezakonito i potencijalno štetno za biološke žene iza rešetaka.

"Dokazi jasno pokazuju da tamo gde se zatvorenici muškog pola, bez obzira na to kako se identifikuju, drže u ženskim zatvorima, žene u zatvoru imaju negativan uticaj“, rekla je za Tajms dr Kejt Kolman, direktorka organizacije koja se zalaže za jasnu podelu na muške i ženske zatvore za Keep Prisons Single Sex.

Jedna od najglasnijih protivnica dovođenju trans žena u ženske zatvore je bivša guvernerka ženskog zatvora u Sterlingu, Rona Hočkis. "Ženski zatvor nije mesto za muška tela, čak i ako su u procesu tranzicije“, rekla je Hočkis za Skotsman ranije ove godine.

Trenutna procena rizika SPS-a za transfer trans zatvorenika ne uzima u obzir uticaj njihovog prisustva u istom prostoru na ugrožene zatvorenice, od kojih su mnoge bile žrtve muškog nasilja, tvrdi ona.

U julu, Visoki sud u Londonu je presudio da je legalno da se trans žene drže u ženskim zatvorima u Engleskoj i Velsu, jer bi inače bilo prekršeno njihovo pravo da žive onako kako su izabrali pol. Međutim, Škotska ne potpada pod njihovu nadležnost. Politiku Ministarstva pravde prošle godine je osporila bivša zatvorenica koja je tvrdila da ju je iza rešetaka seksualno napala trans žena.

Sud je kasnije priznao da je udeo trans zatvorenika osuđenih za seksualna dela bio "značajno veći“ nego među ne trans zatvorenicima. Takođe je pružio statističke podatke prema kojima su najmanje 7 od 97 seksualnih napada u engleskim i velškim zatvorima između 2016. i 2017. godine počinile trans osobe.

U to vreme, Hočkis je pozvala škotske zatvorske vlasti da "pronađu drugo rešenje za transrodne zatvorenike” i to brzo.

Kurir.rs/Raša tudej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track