SLOBODA JE U HIDŽABU? Kampanja Saveta Evrope koja je šokirala Francusku: Ovo je sramota i skandal!
Foto: Said KHATIB / AFP / Profimedia

bez komentara

SLOBODA JE U HIDŽABU? Kampanja Saveta Evrope koja je šokirala Francusku: Ovo je sramota i skandal!

Planeta -

Kampanja podrške različitostima i nošenju hidžaba, koju je pokrenula vodeća evropska organizacija za ljudska prava, povučena je pošto je izazvala šok i bes u Francuskoj.

Savet Evrope objavio je prošle sedmice seriju fotografija u okviru svoje kampanje borbe protiv diskriminacije muslimanki. Na fotografijama se vide nasmejane žene, jedne strane lica pokrivene hidžabom a druge ne.

"Lepota je u različitostima a sloboda u hidžabu", jedna je od poruka kampanje koju je kofinansirala Evropska unija i koja je dirnula u živac Francusku koju dogodine očekuju predsednički izbori.

Kandidati koji su otvoreno antiimigrantki nastrojeni i koji se žestoko protive nošenju hidžaba u javnosti, momentalno su reagovali.

Desničarski komentator Erik Zemur koji će najverovatnije biti glavni konkurent desničarki Marin Le Pen poručio je da je "islam neprijatelj slobode. Ova kampanja je neprijatelj istine".

"Evropska kampanja za promovisanje islamskog vela je skandalozna i nepristojna u trenutku kada se milioni žena hrabro bore protiv ovog porobljavanja", dodala je Marin Le Pen.

Hidžab i veo su osetljivo pitanje u Francuskoj već godinama. Zemlja u kojoj je sekularizam kamen temeljac nacionalnih vrednosti je 2010. zabranila pokrivanje lica, a kampanju Saveta Erope nisu osudili samo desničari, već i šefica pariskog okruga Valeri Pekres, koja bi mogla da bude protivkandidat predsedniku Emanuelu Makronu, rekla je da je bila "zgranuta" kampanjom i poručila da je "hidžab simbol pokoravanja a ne slobode".

Čak je i bivši EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije prokomentarisao da je kampanja bila loša ideja.

Uključila se i Makronova vlada, pozvavši Savet Evrope da povuče kampanju. "Potpuno sam šokirana", rekla je francuska ministarka za omladinu Sara el Airi.

"To je protivno vrednostima koje Francuska brani, to je promovisanje nošeja hidžaba", rekla je ona.

Kampanja je izazvala šok i nevericu i javnosti i na društvenim mrežama koje su pune primera "slobode" koju hidžab i burka i šerijatski zakoni pružaju.

Portparolka Saveta Evrope rekla je Frans presu da je Savet na kraju skinuo kampanju sa društvenih mreža.

"Tvitovi su stavovi pojedinaca koji su učestvovali u jednoj radionici i ne predstavljaju stavove Saveta Evrope", rekla je Marija Pejčinović Burić koja je odbila da potvrdi da je kampanja povučena zbog pritiska Francuske.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja