SAD GRADE VELIKU VOJNU BAZU U GRČKOJ NA 45 KM OD GRANICE SA TURSKOM?! Erdogan besan: Ovo nas veoma uznemirava
Foto: Printscreen YouTube

Stižu helikopteri i tenkovi

SAD GRADE VELIKU VOJNU BAZU U GRČKOJ NA 45 KM OD GRANICE SA TURSKOM?! Erdogan besan: Ovo nas veoma uznemirava

Planeta -

Turski sajt Milijet objavio je informaciju o tome kako Sjedinjene Države u Aleksandropulisu koji je udaljen 45 kilometara od grčko-turske granice grade veliku vojnu bazu, zbog čega je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan oštro reagovao u Rimu na samitu G-20 kad se susreo sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, zbog gomilanja rekordnog broja helikoptera i tenkova.

Milijet piše o ovoj američkoj bazi posle vežbe koja je održana u Ksantiju u Grčkoj gde je veliki broj američkih vojnih vozila i opereme iz Rumunije, preko Bugarske prebačen u Grčku i lociran u Aleksandropulisu.

'Šta je ovaj Aleksandropolis? Uspostavljanje ovakve baze ozbiljno nas uznemirava“, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prilikom susreta sa Bajdenom.

Inače američki državni sekretar Entoni Blinken potpisao je 14. oktobra sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom aktuelni Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti odbrane između SAD i Grčke, kojim se proširuje područje delovanja SAD u Grčkoj.

Grčka je dodelila SAD štab kopnenih snaga „Januli“, koji se nalazi u Aleksandropolisu koji je 45 kilometara od turske granice, kako bi se mogao koristiti kao vojna baza. Uz finansijska sredstva SAD, u štabu će biti izgrađeni dodatni objekti za smeštaj 300-400 američkih vojnika. U okviru istog protokola biće proširena i američka pomorska baza na ostrvu Krit. Strelište u okrugu Litohoro, 92 kilometra od Soluna, takođe je dodeljeno na korišćenje SAD. Štab pešadijskog bataljona „Jeorgula”, koji se nalazi oko vojnog aerodroma Stefanovikio kod grada Larisa, takođe je ustupljen Oružanim snagama SAD.

Prema pisanju grčkih medija, nakon potpisivanja novog petogodišnjeg Sporazuma o odbrambenoj saradnji, očekuje se povećanje zajedničkih vežbi ne samo ovde već i u drugim delovima Trakije, pišu turski mediji.

Ovaj mediji navodi i Džefrija Pajata, američkog ambasadora u Atini koji je naveo da će u novembru slediti veliki dolazak tehnike u Aleksandropulis i da se radi o iskrcvanju 120 helikoptera i oko 1.000 tenkova?!

Turska takođe i francusko-grčku saradnju definiše kao provokaciju i da sve ovo predstavlja izazov za ovu zemlju. Vojni stručnjaci takođe su saglasni i da je potrebno stvoriti kompletno opremljenu diviziju mornaričke pešadije koja bi bila spremna da bude prebačena ako zatreba na bilo koje kamenito i nenaseljeno ostrvo u Egeju koje su predmet spora dve sdržave.

Osim toga Turskoj je trn u oku i 18 aviona tipa Rafal jer Ankara ima bojazan da će ti avioni biti osposobljeni za nošenje nuklearnog naružanja i mogućnosti da ono bude doeljeno Grčkoj piše Milijet.

Takođe ističe se i da Grčka nije propustila ni jednu priliku da provocira Tursku, kao i daj e sukob između dve zemlje koje su članice NATO moguć kako na kopnu tako i u vazduhu i na moru i da bi se NATO zbog toga našao u veoma teškoj situaciji, ali da je alijansa uprsko krizi pronašla i uspotavila mehanizam da se spreči eksalacija novih tenzija u ovom delu Mediterana.

Turski brigadni general Nejat Eslen je naglasio da NATO sada služi samo zemljama poput Grčke. On je skrenuo pažnju na sve veći značaj Poljske, Rumunije i Bugarske, koje su danas novi frontovi protiv Rusije, u očima NATO-a. i naglasio da:

"Jezgro NATO-a danas čine SAD, Velika Britanija, baltičke zemlje, Poljska, Rumunija, Bugarska i Grčka“, rekao je Eslen.

S druge strane Milijet citira da je grčki premijer Micotakis obraćajući se poslanicima rekao i: „Prvi put je jasno rečeno da će biti vojne pomoći ako treća strana napadne jednu od dve države“. Aludirajući na Tursku, grčki premijer je rekao: „Svi znamo ko kome preti 'cause of war-casus belli' na Mediteranu.

Govoreći za grčki list Katimerini, analitičari tvrde da sporazum između pariske i atinske administracije šalje snažnu i jasnu poruku Turskoj.

Kurir.rs/Miliyet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track