MINISTARKA FINANSIJA U TRCI ZA PRVU PREMIJERKU ŠVEDSKE: Mnoge ljuti to što ih je Norveška prestigla za 40 godina
Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

hvalE SE feminističkOM SPOLJNOM POLITIKOM

MINISTARKA FINANSIJA U TRCI ZA PRVU PREMIJERKU ŠVEDSKE: Mnoge ljuti to što ih je Norveška prestigla za 40 godina

Planeta -

Švedska ministarka finansija Magdalena Anderson približila se premijerskoj funkciji i mogla bi da postane prva žena na čelu švedske vlade, nakon što ju je za predsednicu izabrala vladajuća Socijaldemokratska partija.

Biće joj potrebna podrška rascepkanog parlamenta za preuzimanje premijerske dužnosti od Stefana Lofvena, koji želi da se povuče uoči parlamentarnih izbora u septembru 2022. godine.

Lofvenova manjinska vlada jedva da se održava od dolaska na vlast 2014. godine, tako da je Andersonov dolazak u platu Sager, zvaničnu rezidenciju premijera, neizvestan.

0641575202, Magdalena Anderson, Švedska
foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Moraju da ga podrže Zeleni, koalicioni partner socijaldemokrata kao i Levica i Centar, koji su van vladajuće koalicije, ali generalno podržavaju vladine predloge.

Susedna Norveška dobila je prvu premijerku pre 40 godina. Mnogi u zemlji su ljuti što Švedska, koja važi za jednu od najuspešnijih na svetu kada je u pitanju rodna ravnopravnost i koja se hvali vođenjem "feminističke" ili miroljubive spoljne politike, nije sledila taj primer.

Andersonova (54) će postati premijerka ako je ne odbije većina u parlamentu, verovatno kasnije u novembru.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track