ŠPIJUNI ATOMSKIH TAJNI Kako je nezadovoljnik uništio najboljeg agenta Sovjetskog Saveza! Zbog alkohola sve je ispričao FBI
Foto: Profimedia

Nuklearni program

ŠPIJUNI ATOMSKIH TAJNI Kako je nezadovoljnik uništio najboljeg agenta Sovjetskog Saveza! Zbog alkohola sve je ispričao FBI

Planeta -

Eksplozija atomske bombe nad Hirošimom uvela je svet u jedno novo doba, gde je nuklearno naoružanje dobilo primat i više nije bilo nikakva strogo čuvana tajna. Atomska bomba postala je realnost, ali nju su samo imali Amerikanci. S druge strane njihovi najveći rival Sovjetski Savez pokušao je da na svaki način prikupi potrebne informacije za pravljenje njihove atomske bombe, bez koga je ravnoteža u svetu bila nezamisliva.

U tu svrhu Sovjetski Savez upregao je špijune i uputio ih u one zemlje za koje se smatralo da poseduju neke tajne, znanja ili naučnike, koji bi doveli do informacija kako napraviti prvu atomsku bombu..

Lista agenata bila je dugačka, a zainteresovanih imena koja treba da se stave pod prismotru bilo je dosta. Kako u Velikoj Britaniji, tako i u SAD. Neki su imali sreću, ali neki i ne, i bili su jako brzo uhvaćeni. Među imenima sovjetskih agenata koji su tražili nuklearne tajne nezaobilazno je bilo ime Rudolfa Ivanoviča Abela. Rudolf Abel važio je za prekaljenog obaveštajca koji je u SAD stigao 1948. godine. Pre toga uspešno je svoju karijeru špijuna gradio u Nemačkoj, Švajcarskoj, Engleskoj, Francuskoj i na Bliskom Istoku.

Istorijski podaci govore, da je upravo njegovo ime pažljivo odabrano u obaveštajnom centru Moskve. Osobine koje su navedene za Abela bile su sledeće: čovek bistrog uma, uhodani internacionalac, izvanredne inteligencije, spretnosti, znanja, sa osobinama koje krase modernog špijuna bile su savršena preporuka da ovog pukovnika sovjetske obaveštajne službe KGB-a pošalju u SAD.

Rudolf Abel u Sjedinjene Države stigao je 1948. godine. U Njujorku se jako brzo snašao. U Bruklinu je iznajmio stan pod lažnim imenom Emil R. Goldfus poznat kao umetnik, fotograf i pasionirani radio-amater. U opticaju je još jedno ime Rudolf Fišer . Inače u holivudskom blokbaster "Most špijuna", Rudolf Abel bio je prikazan kao trgovac polisama osiguranja, iako se ta umetnička crta provalči iz kroz film, kada svom advokatu Džejmsu Danovanu poklanja njegov autoporteret nacrtan na platnu.

Nije prošlo mnogo vremena, a Abel je počeo Sovjetima da dostavlja ogromnu količinu informacija, koje su bile jako vredne.

Njegovi foto snimci i baratanje mikrofotografijom bilo je dalkeo od profesije. Tu se iskazao sav njegov talenat. Osim slikanja Abel je tečno bez naglaska govorio i nekoliko jezika, što mu je omogućilo da ostane prikriven da se zaista radi o Amerikancu, a ne o sovjetskom građaninu.

Informacije su samo stizale u Moskvu, što je omogućilo tamošnjim naučnicima, da veoma brzo postignu cilj i ovladaju atomskom bombom. Međutim, svaka idila ima svoj kraj pa tako i Abelova. O tome postoji više verzija:

Prema jednoj Abelova propast usledila je kada su Sovjeti procenili da mu je potrebna pomoć za slanje ogormne količine informacija o nuklearnom naoružanju i raketama . Šefovi u Lubjanki odlučuju da mu pošalju Reina Hejhenena. Međutim, po sjajnog agenta gora ispomoć nije mogla da stigne i faktički loša procena Abelovih nadreženih je ovog brilijantnog špijuna gurnula u ruke Amerikancima.

Hejhenen je bio prilično nemaran agent i uz to alkoholičar, koji je stalno bio nezadovoljna i što je gunđao i zakerao. To je kod Abela stvorilo nervozu i zabrinutost da bi mogao da bude otkriven. Zbog toga se obratio šefovima i tražio da njegov pomagač bude vraćen u Moskvu. Kada je Hejhenen saznao da će biti vraćen u Moskvu odlučio je da prebegne.

Ne sluteći ništa Abel je prema drugoj verziji jednog dana Hejhenenu dao papirić da će određene informacije biti skrivene u hotelu "Lathman". Dao mu je i broj sobe.

Hejhenen je tu informaciju predao FBI. Agenti su sačekali Abela koji se pojavio da uzme skrivenu beležnicu sa mirkolistovima i šiframa, odnosno niz sa po pet brojeva, odnsno to su bili ključevi za šifrovanje .

Treća verzija kaže da se beležnica sa ključevima za šifrovanje nalazila se u specijalnom izdubljenom novčiću.

Glienicker Brücke, Berlin, most
foto: Profimedia

Bilo kako bilo tog 21. juna 1957 FBI hapsi Abela.

Abel je bio optužen po tri tačke: zavera da se tajne SAD prenesu SSSR-u, zavera radi prikupljanja tajni i propuštanje da se registrujete kao strani agent.

Jedna od ključnih svedoka protiv Abela bio je Hejhenen. Upravo na osnovu njegovog svedočenja Abel je osuđen prvo na smrtnu kaznu zbog špijunaže, koja je trebala da bude izvršena na električnoj stolici, ali kad je advokat Donovan uložio žalbu, kazna je preinačena na 30 godina zatvora.

Šifra kojom se služio Abel slična je bila onima iz Drugog svetskog rata, pozunata i kao šifra Kominterne. Posle šifrovanja deo iskorištenog ključa se uništavao (bio je to sistem sa jednokratnom upotrebom ključa), zbog čega su svi podaci šifrovani ključevima iz Abelove knjižice ostali tajna za FBI. Oni nisu uspeli da otkriju šta je sve Abel poslao centrali u Moskvi. Šifra kojom se Abel služio garantovala je apsolutnu tajnost informacija.

Okolnosti su veoma išle na ruke Abelu koji je dočekao da izađe iz američkog zatvora i bude razmenjen za američkog pilota špijunskog aviona U-2 Frensisa Geri Pauersa 1962. godine.

Razmena je obavljena 10. februara 1962 godine na Glienicker Brücke na reci Have koji je bio granica Zapadnog Berlina i Istočne Nemačke razmenjeni su američki pilot Frensis Geri Pauers, oboren 1960. dok je preletao SSSR špijunskim avionom U2, za sovjetskog obaveštajca Rudolfa Abela.

Pukovniku Abelu ostvarila se želja da ponovo vidi Sovjetski Savez. Više se nikad nije bavio obaveštajnim radom u inostranstvu, ali je u okviru akademije KGB budućim naraštajima agenata prenosio svoja znanja i iskustva kao profesor.

O Abelu i ostalim sovjetskim agentima tek posle pada s vlasti Nikite Sergejeviča Hruščova Sovjetski Savez je priznao postojanje tajnih špijunskih mreža u inostranstvu. Sovjetski građani su po prvi put javno saznali šta su za SSSR učinli Abel, Kim Filbi, Rihard Zorge i ostali agenti.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track