PROCES POMIRENJA: Kamala Haris doputovala u višednevnu posetu Francuskoj nakon spora oko isporuke podmornica FOTO
Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP / Profimedia

PRIMIĆE JE MAKRON

PROCES POMIRENJA: Kamala Haris doputovala u višednevnu posetu Francuskoj nakon spora oko isporuke podmornica FOTO

Planeta -

Potpredsednica SAD Kamala Haris doputovala je danas u višednevnu posetu Parizu da završi proces pomirenja posle američko-francuskog spora o isporuci francuskih podmornica Australiji.

Pre Kamale Haris, šef američke diplomatije Entoni Blinken i savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan boravili su Parizu da bi poboljšali odnose sa Francuskom.

SAD, Velika Britanija i Australija su 15. septembra najavile novo partnerstvo u indijsko-pacifičkom regionu, ali te zemlje nisu konsultovale Francusku koja je tim partnerstvom izgubila ranije sklopljen, vredan ugovor o isporuci podmornica Australiji.

Haris će tokom dana posetiti Institut Paster u kojem francuski i američki naučnici zajedno rade na istraživanju korona virusa.

Američku potpredsednicu će sutra primiti francuski predsednik Emanuel Makron. Haris će tokom boravka posetiti američko vojno groblje, pošto će biti u Francuskoj i u četvrtak, na Dan obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu.

Ona će u četvrtak zajedno sa Makronom učestvovati na pariskom Forumu za mir, a pre toga na komemoraciji kod Trijumfalne kapije gde se nalazi Grob neznanog junaka.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track