AMERI OPTUŽUJU RUSIJU ZA AGRESIVNOST, A EVO ŠTA ĆE POSLATI U NEMAČKU: Tamni orao bi trebao da obuzda ambicije Moskve VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

strategija

AMERI OPTUŽUJU RUSIJU ZA AGRESIVNOST, A EVO ŠTA ĆE POSLATI U NEMAČKU: Tamni orao bi trebao da obuzda ambicije Moskve VIDEO

Planeta -

Američka jedinica nuklearne artiljerije prebačena je u Nemačku što je izazvalo strah od rata dok raste napetost na istočnom frontu Evrope.

Jedinica je prva takve vrste od kraja Hladnog rata i naoružana je hipersoničnom raketnom tehnologijom dugog dometa. 56. artiljerijska komanda, sa sedištem u Majnc-Kastelu, kontrolisaće oružje Dark Igl, koje će kada bude potpuno razvijeno i raspoređeno biti sposobno da ubrza do više od pet puta veće brzine zvuka, ili skoro 4000 milja na sat. Ponovno aktiviranje odražava rastuću zabrinutost u Pentagon da je Rusija uspela da nadmaši SAD i NATO u Evropi artiljerijskim raketama većeg dometa i sopstvenim razvojem hipersoničnog oružja.

Dalje tenzije rastu u regionu pošto su ruske snage raspoređene na granici sa Ukrajinom, a tenzije između Belorusije i Poljske koje podržava Rusija eskaliraju zbog talasa migranata koji žele da uđu u Evropu. Sa trenutnim globalnim svetskim poretkom dominira hegemonistička moć SAD, sile u usponu nastoje da promene status kvo.

Nuklearni arsenali su održavani relativno bezbednim od pada Berlinskog zida i rušenja gvozdene zavese.Komanda koja se sada vidi u Nemačkoj je smenjena 1991. padom Sovjetskog Saveza i nakon njenog glavnog oružja, Peršing II balistička raketa je zabranjena prema sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Međutim, Trampova administracija je odbacila INF 2019. nakon što je optužila Rusiju za kršenje uslova.

Osim Dark Eagle-a, očekuje se da će 56. artiljerijska komanda dobiti i kopnenu verziju krstareće rakete Tomahavk američke mornarice. General Stephen Maranian, komandant artiljerijske jedinice, rekao je da će ponovno aktiviranje „omogućiti američku vojsku Evropa i Afrika sa značajnim kapacitetima u operacijama sa više domena”.

Nemačka je domaćin američkih komandi u Evropi i Africi.

General Maranian je govorio o planovima za raspoređivanje „budućih raketa zemlja-zemlja dugog dometa“, upućivanjem na očekivani dolazak hipersoničnog oružja u Evropu.

Iako nijedno hipersonično oružje još nije spremno za raspoređivanje, prvi sistemi za lansiranje postavljeni na prikolice isporučeni su u septembru u vojnu bazu u državi Vašington kako bi trupe započele programe obuke. Međutim, prošlog meseca je propao test hipersonične rakete na Aljasci.

Kina, Rusija i Severna Koreja su uspešno testirale takvo oružje u poslednjih nekoliko meseci, jer su napetosti u indo-pacifičkom regionu rasle nakon potpisivanja sporazuma AUKUS i obećanja Kine da će povratiti Tajvan.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track