11 GODINA ZATVORA ZA AMERIČKOG NOVINARA Deni Fenster osuđen u Mjanmaru za podsticanje na nasilja i pobunu
Foto: AFP / AFP / Profimedia

odluka suda

11 GODINA ZATVORA ZA AMERIČKOG NOVINARA Deni Fenster osuđen u Mjanmaru za podsticanje na nasilja i pobunu

Planeta -

Američki Novinar Deni Fenster osuđen je na 11 godina zatvora u Mjanmaru nakon što je bio proglašen krivim zbog podsticanja na nasilje i pobunu, kao i kršenja imigracionih zakona, ali i Zakona o terorizmu. Ove optužbe je američka vlada opisala kao "duboko nepravedne".

Vojska Mjanmara od preuzimanja vlasti u februarskom puču počela je da vrši pritisak na medije, uhapsivši desetine novinara koji su krtikovali puč u kojem je ubijeno više od 1.200 ljudi, navodi lokalna grupa za monitoring, prenosi Gardijan.

Fenster, koji je radio za onlajn magazin ''Frontier Mianmar'', proglašen je u petak krivim za navodno širenje lažnih ili zapaljivih informacija, kontaktiranje ilegalnih organizacija i kršenje imigracionih propisa, rekao je njegov advokat Tan Zav Aung.

I dalje se suočava sa dve dodatne optužbe na drugom sudu zbog navodnog kršenja zakona o borbi protiv terorizma i statuta koji pokriva izdaju i pobunu.

Fenster je uhapšen kada je išao kući da vidi svoju porodicu u Detroitu u maju. Od tada se nalazi u zatvoru Insein u Jangonu.

Za dodatne optužbe, za koje će biti saslušan u drugom sudu u Jangonu, predviđena je kazna od najviše 20 godina zatvora.

Tomas Kin, glavni urednik Frontier Mjanmara, potvrdio je da je Fenster osuđen.

-Apsolutno nema osnova da se Deni osudi za ove optužbe, rekao je on.

-Svi u Frontieru su razočarani i frustrirani ovom odlukom. Samo želimo da vidimo Denija puštenog što je pre moguće kako bi mogao da ode kući svojoj porodici, rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track