ANKARA: Kriviti Tursku ili našu aviokompaniju za migrantsku krizu je neprikladno i pogrešno!
Foto: EPA / STR

preduzimaju mere

ANKARA: Kriviti Tursku ili našu aviokompaniju za migrantsku krizu je neprikladno i pogrešno!

Planeta -

Okriviti Tursku za tekuću migranstku krizu na granicama Belorusije i Evropske unije je "pogrešno i neprikladno", izjavio je danas portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin.

"Čini se da veliki broj migranata i putnika odlazi u Belorusiju, a zatim ide u Litvaniju, Poljsku i druge evropske države. Okriviti Tursku ili aviokompaniju Turkiš erlajns, jednostavno je pogrešno i neprikladno", rekao je Kalin agenciji Frans pres i dodao da kriza sa migrantima "nema nikakve veze sa Turskom".

Kalin je dao izjavu francuskoj agenciji dan posle odluke Ankare da državljanima Sirije, Iraka i Jemena zabrani let za Minsk sa turskih aerodroma i upozorenja da im nacionalna aviokompanija neće dozvoliti da lete za Minsk.

"Kada su nas upozorili na taj problem, Turkiš erlajns je odmah preduzeo niz mera kako bi se smanjila i okončala moguća ilegalna i neregularna putovanja u Belorusiju, a odatle na druge destinacije", rekao je Kalin.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ove nedelje je zapretila kažnjavanjem svih onih koji su umešani u krijumčarenje migranata iz Belorusije u EU.

"Preduzećemo sve mere u skladu sa sistemom međunarodne avijacije i osiguraćemo da niko ne koristi Turkiš erlajns, tursku teritoriju ili njen vazdušni prostor za trgovinu ljudima", dodao je Kalin.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA/ STR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja