AMERI SVE AGRESIVNIJI: Rusija prati pojačanu aktivnost NATO aviona i brodova u Crnom moru, uključena i superšpijunska letelica!
ilustracija, Foto: Reuters

opasno

AMERI SVE AGRESIVNIJI: Rusija prati pojačanu aktivnost NATO aviona i brodova u Crnom moru, uključena i superšpijunska letelica!

Planeta -

Aktivna dejstva američkih brodova i izviđačkih aviona NATO-a prebačena su na severozapadni deo Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

"Ministarstvo odbrane Rusije nastavlja da prati agresivne vojne aktivnosti Sjedinjenih Država u regionu Crnog mora. Aktivne operacije mornaričke grupe američke mornarice i izviđački letovi NATO-a su pomereni i izvode se u severozapadnom delu Crno more“, navodi se u poruci.

Takođe, prema ruskom vojnom resoru, aviom U-2 Ratnog vazduhoplovstva SAD je iz vazdušnog prostora Ukrajine izvršio izviđanje u blizini granice Ruske Federacije.

„Strateški izviđački avion U-2 Ratnog vazduhoplovstva SAD, koji je poleteo iz vazdušne baze Akrotiri na ostrvu Kipar, izvršio je izviđanje iz vazdušnog prostora Ukrajine i severozapadnog dela Crnog mora“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane RF, „u toku proteklog dana otkrivena su četiri leta izviđačkih aviona zemalja NATO-a u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora i praćena radarskim sistemima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Crnomorske flote“.

Odeljenje je saopštilo i da su američki razarač Porter i štabni brod Maunt Vitni izveli zajedničke vežbe sa brodovima Turske, Rumunije i Ukrajine.

„Razarač navođenih raketa američke mornarice Porter i štabni brod američke mornarice Mount Vhitnei izveli su niz zajedničkih vežbi sa brodovima Turske, Rumunije i Ukrajine u međunarodnim vodama kod obala Rumunije i izvršili poziv u luci Konstanca u Rumuniji, “, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

USS Porter uplovio je u Crno more 30. oktobra radi zajedničkih operacija sa NATO saveznicima i partnerima u regionu. U neplaniranim vežbama SAD i njihovih saveznika učestvuju vodeći komandni brod Maunt Vitni, pomoćna plovila i brodovi drugih zemalja NATO-a, kao i razna avijacija.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track