KRVAVA POBUNA U EKVADORSKOM ZATVORU: U neviđenom obračunu bandi iza rešetaka stradalo najmanje 58 zatvorenika FOTO, VIDEO
Foto: EPA-EFE/Marcos Pin ↑ collapse

drama

KRVAVA POBUNA U EKVADORSKOM ZATVORU: U neviđenom obračunu bandi iza rešetaka stradalo najmanje 58 zatvorenika FOTO, VIDEO

Planeta -

Najmanje 68 zatvorenika je ubijeno, a 25 povređeno u noćnom nasilju u ekvadorskom zatvoru Penitenciaria del Litoral, saopštila je vlada u subotu, u onome što je okarakterisano kao borba između bandi.

Kazneno-popravni zavod, koji se nalazi u južnom gradu Gvajakilu, je isti zatvor u kojem je krajem septembra ubijeno 119 zatvorenika u najgorem incidentu nasilja u zatvoru u zemlji.

Vlada je za nasilje okrivila sporove između bandi koje se bave trgovinom drogom za kontrolu zatvora.

Najnovije nemire izazvao je vakuum moći nakon oslobađanja vođe bande, rekao je guverner provincije Gvajas Pablo Arosemena na konferenciji za novinare.

„Kontekst ove situacije je da nije bilo vođe bande koja ima ovaj blok ćelija jer je pre nekoliko dana taj zatvorenik pušten... jer je odslužio 60 odsto kazne“, rekla je Arosemena. „Drugi blokovi ćelija sa drugim grupama hteli su da ih pokore, uđu unutra i naprave potpuni masakr.

Na snimcima na društvenim mrežama koje su pritvorenici navodno postavili preko noći, vide se kako mole za pomoć da zaustave nasilje dok su se u pozadini čuli pucnji i eksplozije. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi poreklo video snimaka.

Došlo je do talasa nemira u zatvorima te južnoameričke zemlje, u kojima je smešteno oko 39.000 pritvorenika. U incidentima u februaru i julu u raznim zatvorima poginulo je 79 i 22 osobe.

Nekima od ubijenih u septembru u Kazneno-popravnom zavodu su obezglavljeni ili spaljeni, saopštilo je tužilaštvo, a na desetine je povređeno.

Ukupno 11 ljudi pronađeno je obješenih u Penitenciaria del Litoral u oktobru, za koje vlasti kažu da su možda bila samoubistva.

Predsednik Giljermo Laso u septembru je proglasio 60-dnevno vanredno stanje u zatvorskom sistemu, oslobađajući finansijska sredstva i omogućavajući pojačanu kontrolu uz vojnu pomoć.

Policijske operacije od proglašenja vanrednog stanja - posebno u Penitenciaria del Litoral - pronašle su oružje, granate, noževe, municiju, mobilne telefone i drogu.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track