RAMPA ZA BELAVIJU: Brisel uvodi sankcije beloruskom avioprevozniku, optužuju ih da voze migrante iz Turske
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

migrantska kriza

RAMPA ZA BELAVIJU: Brisel uvodi sankcije beloruskom avioprevozniku, optužuju ih da voze migrante iz Turske

Planeta -

Beloruska avio-kompanija Belavija biće sankcionisana u ponedeljak.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije spremni su da u ponedeljak u Briselu usvoje paket sankcija protiv Belorusije posle višednevnih tenzija oko migranata na istočnim graicama EU.

Meta novog paketa sankcija je Belavija, nacionalna avio-kompanija Belorusije.

Brisel ih optužuje da prevoze migrante u Minsk odakle oni, uz pomoć Belorusije, odlaze na granicu sa Poljskom, Litvanijeom i Letonijom.

Hiljade migranata sada se nalazi, u teškim uslovima, na ničijoj zemlji između Poljske i Belorusije, u centru žestokog diplomatskog spora Aleksandra Lukašenka i EU koja ga posle spornih izbora prošle godine ne priznaje za predsednika Belorusije.

Kako prenose svetske agencije, zvaničnici EU sada rade na paketu novih sankcija u saradnji sa zemljama članicama, a čitav proces je skrenuo pažnju na to da nekih 50 posto Belavijine flote kontrolišu firme za iznajmljivanje aviona sa sedištem u Irskoj.

Irska, koja je i kosponzor najnovijeg kruga sankcija, radi zajedno sa Briselom i predstavnicima firmi za avio lizing na uvođenju sankcija.

Usmeravanje sankcija na belorusku kompaniju usledilo je nakon što je u petak Turska uvela restrikcije na letove za Belorusiju, poslije pritiska iz EU u pokušaju da se zaustavi dalji priliv migranata.

Tako, migranti više neće moći da avionima stižu do Minska iz Turske, a putnicima sa pasošima Iraka, Sirije i Jemena neće biti dozvoljeno da putuju u Belorusiju sa turskih aerodroma.

Brisel isto tako ne odbacuje ni mogućnost još jednog kruga sankcija, koji bi bio dugoročan i gađao ključne grane beloruskog izvoza.

Diplomate EU takođe su odbacile Lukašenkovu pretnju da Uniji zavrnuti gas i optužuju Minsk da namerno izaziva migrantsku krizu kao odmazdu za sankcije koje su mu uvedene zbog političke represije opozicije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track