Najnovije vesti

ŠOJGU DONEO MIR NA KAVKAZ: Posle razgovora sa Rusijom, Jermenija i Azerbejdžan obustavili ratna dejstva
Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, Profimedia

diplomatski

ŠOJGU DONEO MIR NA KAVKAZ: Posle razgovora sa Rusijom, Jermenija i Azerbejdžan obustavili ratna dejstva

Planeta

Jermenija i Azerbejdžan su uz posredstvo Rusije postigle dogovor o prekidu vatre na granici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Nakon pregovora sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, prekinuti su sukobi u oblasti planine Kilisali na granici dveju zemalja.

Ministarstvo navodi da su nakon razgovora dve strane preduzele mere za stabilizaciju situacije.

„Sukobi u području planine Kilisali su sada prekinuti, situacija se normalizovala i nalazi se pod kontrolom“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ranije je Šojgu u telefonskom razgovoru pozvao svoje kolege iz Jermenije i Azerbejdžana, Stepana Papikjana i Zakira Hasanova, da obustave aktivnosti koje izazivaju zaoštravanje na granici.

Jermensko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da su azerbejdžanske oružane snage pokrenule napad u istočnom pravcu jermenske granice i izvršile invaziju na zemlju, što je dovelo do ljudskih žrtava. Prema podacima Ministarstva odbrane Jermenije, zarobljeno je 12 jermenskih vojnika, uništeno je ili onesposobljeno oko deset oklopnih vozila Oružanih snaga Azerbejdžana. Sa jermenske strane ima poginulih i ranjenih, o čemu se preciziraju podaci. Takođe je poznato da je jermenska strana izgubila dva borbena položaja.

Kurir.rs/Sputnjik

Sa svoje strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je u utorak da je situacija na granici sa Jermenijom i dalje napeta i da se vojne operacije nastavljaju. Kako je saopšteno u Bakuu, kao odgovor na dejstva jermenske strane uništeno je protivtenkovsko oružje i minobacači Oružanih snaga Jermenije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja