STRAH I TREPET ZA SVE MORNARICE SVETA: Južna Koreja ima tri, gradi još toliko! Upola jeftiniji od američkog konkurenta! VIDEO
Foto: handout / AFP / Profimedia

bravo

STRAH I TREPET ZA SVE MORNARICE SVETA: Južna Koreja ima tri, gradi još toliko! Upola jeftiniji od američkog konkurenta! VIDEO

Planeta -

Razarači su glavni brodovi koji štite flotu od svake moguće pretnje u moru. Najnapredniji brodovi tog tipa mogu da obezbede odbranu od neprijateljskih aviona, brodova i podmornica. Dakle, lako je razumeti da su napredni razarači ključno oružje za mornaricu.

Odličan primer je Sedžong, koji je jedan od najmoćnijih razarača na svetu, a posebno se ističe u Aziji.

Mornarica Južne Koreje započela je program pod nazivom Korejski eksperimentalni razarač (KDKS) koji u svojoj trećoj fazi predstavlja razarače klase Sedžong Veliki. Vojni brod (i ceo program uopšte) je pokušaj Mornarice Republike Koreje da zaštiti svoje obale i da u međuvremenu unapredi svoje mornaričke sposobnosti i postane mornarica plave vode. Plavovodna mornarica je sposobna da rasporedi deo svoje flote širom sveta.

Brod su izgradili Hjundai Hevi Industris i Daevu Šipbuilding & Marine Engineering. Ukupna cena po brodu se procenjuje na 932 miliona dolara. To je znatno jeftinije u odnosu na troškove razarača Arli Bugh od 1,8 milijardi dolara. Ukupno su izgrađena tri razarača Sedžong, a još tri su u izgradnji 2021. godine.

Tipično naoružanje za brod je 127 mm/L62 Mk. pomorski top (top koji se koristi i na drugim ratnim brodovima), 30 mm Golkiper CIVS i RIM-116 Rolling Airframe Missile lanser za odbranu, i rakete SM-2 Block IIA i IIB za protivvazdušna dejstva.

Poslednje dve rakete se lansiraju kroz sistem za vertikalno lansiranje od 80 ćelija. Pored toga, rakete K-ASROC (Crvena ajkula) i torpeda K745 LV (Plava ajkula) se koriste protiv podmornica. Na kraju, ali ne i najmanje važno, SSM-700K (Sea Star) je protivbrodska raketa dugog dometa, a Hiunmoo-3C (Čuvar severnog neba) je krstareća raketa koja se koristi za kopnene napade.

Osim naoružanja, razarači su opremljeni veoma efikasnim sistemima koji mogu da rade izvanredno. Na primer, brodovi mogu da otkriju svaku raketu lansiranu iz Severne Koreje, što je karakteristika posebno zahtevana za tačan brod. Druge stvari poput radara i pogona su veoma slične onima koje se koriste u razaračima Alri Burg.

Razarač klase Sedžong Veliki nije običan razarač i, naravno, nije običan ratni brod uopšte. Pomenuli smo naoružanje bojnog broda, ali nismo spomenuli nikakve brojke, zar ne? Pa, hteli smo da to zadržimo za kraj. Prvo, treba da vas obavestimo da je odlučujuća karakteristika bojnih brodova broj ćelija sistema vertikalnog sletanja (VLS).

Sedžong Velike klase ima ukupno kapacitet od 128 ćelija sistema za vertikalno lansiranje, a to znači da može da lansira 128 projektila vertikalno. Ako vam to ne govori mnogo, uzmite u obzir da vrhunski američki razarači Arleigh Burkei imaju 96 ćelija po brodu. Ako uporedimo brod sa drugim naprednim bojnim brodovima poput kineskih razarača tipa 055 (112 VLS ćelija) i američkih krstarica klase Ticonderoga (122 VLS ćelije), razarač Sejong i dalje pobeđuje u poređenju.

Jedini ratni brod koji ima više VLS ćelija je rusku krstarica klase Kirov koji ima izvanredan kapacitet od 352 projektila. Naravno, Kirov-klasa uopšte nije razarač, zato ne možemo u potpunosti da uporedimo dva broda. U stvari, razarač Sejong je jedan od najsmrtonosnijih i najnaoružanijih brodova na svetu i kablovskog kabla koji nanosi veliku štetu floti svake mornarice.

Kurir.rs/hotcars.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja