NADA JE RAJ ZA IZGUBLJENE, TAKO I DA EU IMA SVOJU VOJSKU Boreljov san: 5.000 vojnika do 2025. i nema oslanjanja na Amerikance!
Foto: EPA / Sascha Steinbach, EPA / OLIVIER HOSLEt

Počela rasprava u Briselu

NADA JE RAJ ZA IZGUBLJENE, TAKO I DA EU IMA SVOJU VOJSKU Boreljov san: 5.000 vojnika do 2025. i nema oslanjanja na Amerikance!

Planeta -

Evropska unija počela je ponovo intenzivno da razmišlja o formiranju zajedničkih vojnih snaga od 5.000 vojnika do 2025. kako bi bile sposbne za intervenciju bez oslanjanja na SAD.

“Kapacitet za brzo reagovanje EU” (eng. EU Rapid Deployment Capacity) trebao bi da se sastoji od kopnene, pomorske i vazdušne komponente koje bi se mogle zameniti bilo kojom stalnom snagom i izvan nje, zavisno od vrste krize, stoji u povreljivom dokumentu na 28 strana koji je svetlo dana ugledao 9. novembra, ove godine prenosi Rojters

Raspravu o evropskoj vojsci započeli su ministri spoljnih poslova članica EU još u ponedeljak uveče u Briselu, koji je nastavljen u utorak, sa ciljem da se do marta naredne godine uobliči konačan dokument.

San Italijana i Francuza

Dve vojne sile EU Italija i Francuska pozdravile su ovaj plan, a više se očekuje tek pošto u Nemačkoj bude formirana nova koaliciona vlada i stvar je kritična jer se ne zna njihov pogled na ovaj plan.

“Dokument kombinuje visok nivo ambicija, ali takođe daje konkretne i operativne predloge. To je dobra ravnoteža”, izjavila je novinarima ministrka odbrane Francuske Florens Parli.

Njen italijanski kolega Lorenco Guerini, rekao je da će snage biti komplementarne sa NATO i time će ojačati tranasatalnske veze.

Od pokušaja da funkcioneri EU naprave jedinstvenu vojsku prošlo je više od 20 godina. Tad je bilo zamišljeno da se formiraju snage jačine 50.000 do 60.0000 vojnika, ali te snage nisu postale nikada operativnim, a Žozep Borelj komesar za spoljnu i bezbednosnu politiku EU pokrenuo je incijativu za stvaranje samostalne vojne sile koja se na pomoć neće oslanjati na SAD..

“Moramo biti u stanju da odgovorimo na neposredne pretnje ili brzo reagujemo na kriznu situaciju, na primer misiju spasavanja i evakuacije ili stabilizacijsku operaciju u neprijateljskom okruženju”, navodi se u nacrtu.

Neće učestovovati sve članice

Kako je zamišljeno u ovom projektu ne bi učestvovalo svih 27 članica EU, ali bi za odobrenje neke akcije morao da bude potreban konsenzu

Strateški kompas najbliža je stvar koju bi EU mogla imati vojnoj doktrini i slična je “strateškom konceptu” NATO pod vodstvom SAD-a koji postavlja ciljeve savezništva.

Dokument je od ključnog značaja za EU, a Borelj želi da se države EU-a obvežu na pružanje nužnih strateških sredstava.

To znači razvoj logistike, vazdušnog transporta i sposobnosti komandovanja i kontrole Sjedinjenih Država na koje su se oslanjali evropski saveznici u NATO-u.

Borelj je rekao novinarima da je sada u razvoju 60 zajedničkih vojnih projekata EU-a za razvoj oružja i drugih sposobnosti, pošto je u utorak odobreno još 14, uključujući i jedan pod nazivom “Strateški vazdušni transport za veliki teret” (eng. Strategic Air Transport for Outsized Cargo).

Sjedinjene Američke Države pozvale su Evropljane da ulažu u jedinice koje se mogu rasporediti, a američki predsednik Džo Bajden rekao je da bi takvi potezi bili komplementarni NATO-u.

Modularne snage

EU je zadržala borbene grupe od 1500 vojnika od 2007., ali one nikada nisu korištene, uprkos naporima da se razmeste u Čadu i Libiji.

Razbijanje bojnih skupina u manje jedinice moglo bi ih učiniti fleksibilnijim i mobilnijim.

“Upotreba modula pružiće nam veću fleksibilnost da svoje snage prilagodimo prirodi krize… Ovo je ključno ako želimo prevladati prepreke sa kojima smo se suočavali u prošlosti”, stoji u nacrtu strateškog dokumenta.

Kurir.rs/A.M,/Sedam dnevno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja