DOK AMERIČKA VOJSKA GLADUJE, PENTAGON POVEĆAVA DODATAK ZA STANARINU: Ministar Ostin najavio da će se pozabaviti i problemom gladi!
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO, Profimedia

strahota

DOK AMERIČKA VOJSKA GLADUJE, PENTAGON POVEĆAVA DODATAK ZA STANARINU: Ministar Ostin najavio da će se pozabaviti i problemom gladi!

Planeta -

Pentagon će povećati isplate za stanovanje za vojnike u ključnim oblastima i tražiti načine za borbu protiv gladi u svim snagama, najavio je u sredu ministar odbrane Lojd Ostin, u poslednjem nastojanju da se pozabavi problemom gladi među pripadnicima vojske.

Ostin je rekao novinarima da vojnici imaju dovoljno da brinu i da „osnovne potrepštine poput hrane i stanovanja ne bi trebalo da budu među njima“.

Prema proceni Fiding Amerika, čak 160.000 aktivnih pripadnika vojske ima problema da prehrani svoje porodice. Grupa, koja koordinira rad više od 200 banaka hrane širom zemlje, procenjuje da se 29 odsto vojnika u najmlađim činovima suočilo sa nesigurnošću hrane tokom prethodne godine.

On je rekao da će odeljenje odmah obezbediti privremeno povećanje stambenog dodatka za vojnike koji žive u oblastima gde su troškovi stanarine porasli za najmanje 10 odsto ove godine. Nadoknada za privremeni smeštaj biće produžena za one koji se useljavaju u zajednice sa nedostatkom smeštaja.

Ostin je rekao da je podsekretaru za osoblje dao 90 dana da razvije dugoročnu strategiju.

Tačan obim problema je tema debate, zbog nedostatka formalne studije. Ali oficiri kažu da to postoji godinama i prvenstveno utiče na pripadnike mlađeg ranga - vojnim jezikom od E1 do E4 - sa decom.

Vojnici nižeg ranga primaju skromnu platu, a njihovi česti premeštaji otežavaju supružnicima da pronađu stalan posao. Problem je pogoršan pravilom Ministarstva poljoprivrede koje sprečava hiljade siromašnih vojnih porodica da pristupe programu pomoći vlade SNAP-a, opšte poznatom kao bonovi za hranu.

Pripadnici službe koji ne žive na bazi dobijaju stambeni dodatak, koji se računa kao prihod pri obračunu njihove podobnosti za bonove za hranu. Taj dodatni iznos, koji se ne računa kao prihod za druge savezne programe, često je dovoljan da se porodice diskvalifikuju za pomoć u hrani.

Senator. Tami Dekvort iz Ilinoisa, bivša pilotkinja Blekhouka koja je izgubila obe noge u padu helikoptera u Iraku, sponzorisala je zakon kojim bi se uspostavila isplata osnovnih potreba za vojne porodice kojima je potrebna.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track