PONIŠTENE PRESUDE ZA ATENTAT NA MALKOMA IKSA: Dvojica muškaraca decenijama u zatvoru zbog zloglasnog ubistva
Foto: Bob Kreisel / Alamy / Alamy / Profimedia

istorija

PONIŠTENE PRESUDE ZA ATENTAT NA MALKOMA IKSA: Dvojica muškaraca decenijama u zatvoru zbog zloglasnog ubistva

Planeta -

Presude dvojici muškaraca koji su proglašeni krivima za atentat na Malkolma Iksa biće poništene u čevrtak, naveo je okružni tužilac Mehnetna i advokati, prepravljajući zvaničnu istoriju jednog od najozloglašenijih ubistava iz ere građanskih prava.

Oslobađanje dvojice muškaraca Muhameda A. Aziza i Halila Islama predstavlja izvanredno priznanje teških grešaka učinjenih u slučaju od izuzetnog značaja - ubistvu jednog od najuticajnijih američkih crnačkih lidera u borbi protiv rasizma 1965. godine.

Dvadesetdvomesečna istraga koju su sproveli kancelarija okružnog tužioca Menhetna i advokati dvojice muškaraca otkrili su da su tužioci i dve glavne državne agencije za sprovođenje zakona - Federalni istražni biro i njujorška policija, zadržali su ključne dokaze koji bi, da su predati, verovatno doveli do oslobođavanja muškaraca.

Dvojica muškaraca poznatijih kao Norman 3iks Batler i Tomas 15iks Džonson, proveli su decenije u zatvoru zbog ubistva 21. februara 1965. godine, dok je treći član, Tomas Hagen, nekadašnji član militantnog pokreta Nacija islama, poslednje 22 godine uživao je delimičnu slobodu, premda se od njega i dalje zahtevalo da provodi dve noći nedeljno u zatvoru sa blažim režimom obezbeđenja na Menhetnu.

Malkom X
foto: Wikimedia Commons

Hagan je priznao da je bio jedan od tri čoveka koji su pucali na Malkolma X tokom njegovog govora u Harlemu 1965. godine, prenosi Blic.

Slučaj protiv njih bio je upitan od samog početka, a decenijama nakon toga, istoričari i hobisti su izazvali sumnju u zvaničnu priču.

Malkolm Litl, poznatiji kao Malkolm X, bio je jedan od vodećih ljudi Nacije islama, militantnog pokreta američkih muslimanskih crnaca.

Ostao je zapamćen po zapaljivim govorima u kojima je tražio prava za afro-američku populaciju i opisivao belog čoveka kao "đavola sa plavim očima", piše Njujork tajms.

Kasnije je, međutim, ublažio svoje stavove i razišao se sa drugim liderima Nacije islama koji su se okrenuli protiv njega.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track