IRAČKI BOING SLETEO NA AERODROM MINSK: 430 migranata vraća se NAZAD na Bliski istok! Vrata EU za njih su zauvek zatvorena
Foto: Printscreen/Twitter

samoinicijativno tražili pomoć

IRAČKI BOING SLETEO NA AERODROM MINSK: 430 migranata vraća se NAZAD na Bliski istok! Vrata EU za njih su zauvek zatvorena

Planeta -

Boing 747 iz Iraka sleteo je danas na međunarodni aerodrom u Minsku kako bi preuzeo 430 iračkih državljana koji su zatražili pomoć svoje ambasade u Belorusiji da se posle višenedeljne agonije u šumama na granici belorusije i poljske vrate u svoju zemlju.

Sve je počelo pre par dana kada je 200 Iračana, među kojima ima žena i male dece odlučilo da zatraže pomoć iračke ambasade kako bi se vratili u svoju zemlju posle haosa na granici, kamenja, suzavca, vodenih topova i sukoba sa poljskom policijom, graničnom stražom i vojskom u nameri da sruže žičanu ogradu i uđu u EU.

Veruje se da će njihovim putem krenuti još migranata, koji su shvatili da su vrata EU za njih zatvorena i da neće uspeti da se probiju do Nemačke. Međutim, među migrantima ima i dalje onih koji ne odustaju i dalje istrajavaju na tome da pokušaju preko Poljske da se probiju do Nemačke.

Prvi evakuacioni let pripremilo je iračko ministarstvo spoljnih poslova, koje je najavilo da prvih 430 iračana leti svojoj kući nazad i da se njihovi službenici nalaze na aerodromu, koji će ispratiti prvu grupu svojih državljana, od kojih su neki, kako su izjavli platili 2.000 dolara za kartu i ivizu kako bi stigli do Belorusije.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja