EPSKO PUTOVANJE RAKOVA KANIBALA: Svake godine milioni preplave ulice Božićnog ostrva, evo gde su se zaputili VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/@RT_com

izazvali kolaps u saobraćaju

EPSKO PUTOVANJE RAKOVA KANIBALA: Svake godine milioni preplave ulice Božićnog ostrva, evo gde su se zaputili VIDEO

Planeta -

Godišnja migracija crvenih rakova dovela je do kolapsa saobraćaja na jednom australijskom ostrvu. Osim epskog putovanja, ova vrsta je takođe poznata po tome što jede svoje mlade.

Desetine miliona crvenih rakova na Božićnom ostrvu počinju svoju uobičajenu selidbu iz šuma do plaža. To se smatra jednom od najvećih migracija životinjskog sveta na planeti i svakako je jedan od najfascinantnijih prizora kojima ljudi mogu da svedoče.

Zaposleni u Nacionalnom parku na ostrvu provode mesece kako bi rakovima pomogli u putovanju. Privremeno se zatvaraju neke ulice koje su na putu rakovima i postavljaju se razne konstrukcije kako bi im se olakšalo kretanje.

Kreću se istim putem kao što su to oduvek činili, samo što su im sada na putu i neka naselja. Ipak, na svu sreću, lokalno stanovništvo zna koliko je važno rakove pustiti da idu svojim poslom, pa im nikada ne smetaju u njihovom kretanju prema moru.

Selidba počinje sa prvim kišama sezone, a brzina migracije menja se sa mesečevim menama. Kiše su počele, tako da su rakovi već krenuli. Očekuje se kako će poslednja dva dana ovoga meseca svaka ženka u Indijski okean položiti oko 100.000 jajašaca.

Međutim, većina mladih rakova nikada se ne vrati u šumu jer ih na kraju pojedu ribe i kit ajkule za koje je ovo prava gozba. Da stvar bude još gora, larve rakova koje ipak stignu do plaže često proždiru odrasli rakovi iste vrste, pa otuda i jedno od njihovih imena - rak kanibal.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track