LOCIRAN SRUŠENI BRITANSKI F-35B?! Nosač aviona i vojni brod plove južno od Kipra! Da li je to mesto pada?!
Foto: Printscreen/Twitter, Profimedia

Veliki udarac za kraljevsku mornaricu

LOCIRAN SRUŠENI BRITANSKI F-35B?! Nosač aviona i vojni brod plove južno od Kipra! Da li je to mesto pada?!

Planeta -

Potraga za nestalim britanskim borbenim avionom F-35B koji se juče srušio u vode Sredozemnog mora i dalje traje, a trenutno se nosač aviona i još jedan vojni brod nalaze uz obale Kipra, gde se plovila, kreću napred i nazad, pa se zaključujue da su Britanci možda locirali olupinu stelt lovca vrednog 100 miliona funti.

Novi britanski palubni lovac 5. generacije vredan 100 miliona funti, srušio se u sredu ujutro po lokalnom vremenu u vode Sredozemnog mora. Lokacija na kojoj je navodno avion pao je označena kao nepoznata, a Ministarstvo obrane Velike Britanije oglasilo se samo šturim saopštenjem da se pilot katapultirao, da je spasen iz mora i da je uzrok pada letelice nepoznat.

Međutim, britanski mediji ne miruju, oni navode da su Rusi, ali i Kinezi veoma zainteresovani da se domognu superlovca?! Mada konkretnih dokaza i tvrdnji da su Rusi krenuli u lov na F-35 zaista nema.

Logično je kada tako skupocena letelica padne na dno mora, ona i pronađe i izvuče, pa se već nagađa da Britanci uz pomoć Amerikanaca su krenuli da tragaju za mestom gde je pao F-35B.

Inače, valja dodati da je nejasno još uvek oko lokacije gde je pao avion, jer za sad figuriraju dve jedna bliže teritorijalnim vodama Egipta, a evo sad blizu Krita.

Inače jedini britanski nosač aviona HSM Kraljica Elizabeta R08", nedavno se vratio u Evropu iz posete Singapuru. Na brodu je bilo ukrcano osam britanskih i 10 američkih lovaca 5. generacije F-35B.

Penzionisani kontraadmiral Kris Pari smatra da je razlog pada aviona kvar motora.

"Iako F-35B imaju dobar skor, neizbežno je da neke od ovih letelica visokih performansi, koje rade u izrazito zahtevnom okruženju, povremeno budu izgubljene", rekao je on.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track