KRIMINALAC RADIO KAO ČISTAČ KOD IZRAELSKOG MINISTRA ODBRANE: Pao u pokušaju špijunaže za hakersku grupu koja radi za Iran
Foto: EPA/ABIR SULTAN

bruka

KRIMINALAC RADIO KAO ČISTAČ KOD IZRAELSKOG MINISTRA ODBRANE: Pao u pokušaju špijunaže za hakersku grupu koja radi za Iran

Planeta -

Izraelska bezbednosna agencija (ISA), poznata i kao Šin Bet, sprečila je pokušaj špijunaže protiv ministra odbrane Benija Ganca. Osumnjičen je čistač koji je radio u Gancovoj kući i koji je pokušao da proda tajne podatke hakerskoj grupi koja je navodno u vezi sa Iranom, saopštio je izraelski tužilac.

Šin Bet je sproveo istragu uz znanje ministra i protiv izvesnog Orena Gorena Gorohovskog (37) pokrenut je krivični postupak, objavili su izraelski mediji. On je, prema navodima tužilaštva, kontaktirao hakersku grupu „Crna senka“, nudeći im poverljivi materijal i pristup ministrovom računaru. Tužilac je saopštio da je njegov pokušaj špijuniranja sprečen pre nego što je uspeo da preda bilo šta toj hakerskoj grupi.

Gorohovski, državljanin Izraela, pokušao je da kontaktira hakere preko lažnog identiteta na društvenim mrežama, pošto je saznao da su im na meti ciljevi u Izraelu. On im je ponudio da instalira špijunski softver na Gancov kompjuter, tražeći novac za to.

Takođe, kako navodi tužilac, grupi je poslao na desetine slika ministrove kuće, među kojima su i slike njene unutrašnjosti, ali i slika ministrove aj-pi adrese, kako bi dokazao da zaista radi kod ministra.

Goren ima kriminalni dosije, pošto je 14 puta hapšen, pet puta osuđen i četiri puta bio u zatvoru.

Opozicija u Knesetu, izraelskom parlamentu, zatražila je istragu kako je moguće da kod ministra bude zaposlen čovek koji ima kriminalni dosije.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track