MEDLIN OLBRAJT DOBILA NOVU MOĆNU FUKCIJU: Imenovana za predsednicu Odbora za odbrambenu politiku
Foto: EPA

položila zakletvu

MEDLIN OLBRAJT DOBILA NOVU MOĆNU FUKCIJU: Imenovana za predsednicu Odbora za odbrambenu politiku

Planeta -

Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt položila je u sredu zakletvu kao nova predsednica Odbora za odbrambenu politiku, saopštio je Pentagon, skoro tačno godinu dana nakon što je Trampova administracija naglo uklonila nju i druge stručnjake za nacionalnu bezbednost iz savetodavnog komiteta.

Olbrajtova je prva predsednica odbora otkako je ministar odbrane Lojd Ostin pokrenuo reviziju savetodavnih komiteta Pentagona ranije ove godine.

Početkom februara, Ostin je razrešio stotine članova 42 odbora i komiteta odeljenja, uključujući i kontroverzne članove imenovane u opadajućim danima Trampove administracije, prenosi CNN.

Sada, godinu dana nakon što je smenjena iz Odbora za politiku odbrane, 84-godišnja Olbrajtova će se vratiti na mesto predsednika. Bila je prva žena državni sekretar od 1997-2001. godine.

-Pod vođstvom sekretara Ostina, Odeljenje se prilagođava promenljivoj prirodi ratovanja i radi na tome da ostane ispred svih potencijalnih protivnika, rekla je Olbrajtova u saopštenju.

-Radujem se partnerstvu sa mojim kolegama u DPB-u kako bismo ponudili naše nezavisne savete o čitavom nizu političkih pitanja sa kojima se Odeljenje suočava, dodala je.

Od sada, Olbrajtova je jedini član Odbora za politiku odbrane, navodi se na veb stranici Ministarstva odbrane.

Odbor za odbrambenu politiku je spoljna savetodavna grupa bivših visokih zvaničnika za nacionalnu bezbednost koji “pružaju ministru odbrane i zameniku ministra odbrane nezavisne savete i mišljenja u vezi sa pitanjima odbrambene politike kao odgovor na specifične zadatke ministra odbrane i zamenika ministra“, navodi se na sajtu.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track