VLASNICI MEKSIČKOG VRTIĆA DOBILI NA LUTRIJI MILION DOLARA: Život im se pretvorio u pakao, morali su da beže glavom bez obzira!
ilustracija, Foto: Profimedia

drama

VLASNICI MEKSIČKOG VRTIĆA DOBILI NA LUTRIJI MILION DOLARA: Život im se pretvorio u pakao, morali su da beže glavom bez obzira!

Planeta -

Za većinu ljudi, dobitak na lutriji je velika želja, ali za porodicu iz južnog Meksika događaj se pretvorio u noćnu moru nakon što je vrtić koji oni vode osvojio nešto manje od milion američkih dolara.

Naime, roditeljima koji vode vrtić za samo dvadesetoro dece u malom selu Okosingo počele su da prete bande. Ubrzo nakon što je vest o dobicima objavljena u javnosti, počeli su da dobijaju pretnje od naoružanih mafijaških grupa tražeći da im predaju novac. Kako prenosi Bi-Bi-Si, par je zbog toga morao da napusti selo.

Nasilne bande su uobičajene u Meksiku i pokušavaju da regrutuju pojedince u selima da bi se sukobili sa rivalskim grupama.

Meksiko je pokrenuo veliku lutriju u kojoj anonimni dobrotvori kupuju srećke, a ustanova poput škole ili vrtića dobija glavnu nagradu. Lista od 100 dobitnika na lutriji objavljena je krajem 2020. u meksičkim novinama. Još nisu stigli ni da slave kada su počeli ozbiljni problemi.

Savet roditelja počeo je da dobija pretnje od lokalne kriminalne grupe Los Petules, koja je zahtevala da predaju novac kako bi nabavili oružje za napad na mafijašku grupu u susednom selu. Roditelji su hrabro odbili i novac potrošili na renoviranje krova vrtića. Ali Los Petules nisu odustajali i nastavili su da prete nakon što su roditelji odlučili da preostali novac potroše na renoviranje zgrada u selu. Stvari su se pogoršavale, u martu su jednog od očeva upucali članovi bande, a situacija je eskalirala prošle godine kada je banda upala u selo i naterala 28 porodica da pobegnu.

Jedan od članova saveta roditelja rekao je da su ostali bez stoke, domova, useva, kućnih aparata... Nadležni su obavešteni o incidentu i uspeli su da stave bandu pod kontrolu, ali se meštani sela još nisu vratili svojim kućama. piše Bi-Bi-Si.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track