KOMANDANTI ZDRUŽENIH VOJNIH SNAGA RUSIJE I AMERIKE: Ne otkrivaju detalje razgovora o međunarodnoj bezbednosti dok TENZIJE rastu!
Foto: EPA / Sergei Chirikov, EPA / Patrick Semansky / POOL

moskva i vašington

KOMANDANTI ZDRUŽENIH VOJNIH SNAGA RUSIJE I AMERIKE: Ne otkrivaju detalje razgovora o međunarodnoj bezbednosti dok TENZIJE rastu!

Planeta -

Najviši vojni zvaničnici SAD i Rusije razgovarali su danas telefonom, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je komandant ruskih združenih snaga general Valerij Gerasimov razgovarao sa svojim američkim kolegom komandantom američkih združenih snaga generalom Markom Milijem "o aktuelnim pitanjima koja se odnose na međunarodnu bezbednost", bez davanja dodatnih detalja.

Poslednjih dana SAD, NATO i Evropska unija stalno izražavaju zabrinutost zbog kretanja ruskih trupa oko Ukrajine, gde od 2014. godine traje sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje.

Mark Majli, Valerij Gerasimov
foto: Profimedia / TASS

Moskva demantuje da ima bilo kakve ratoborne namere i prebacuje odgovornost na Zapad kod koga je Kijev izraziio nameru da kupi dodatno "defanzivno" oružje.

Gerasimov i Mili su se sastali u septembru u Finskoj gde su, prema navodima Moskve razgovarali o sprečavanju vojnih incidenata između svoje dve zemlje, dva geopolitička rivala.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je juče da se razgovara o skorom "kontaktu" između predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena, ali je dodao da se još razmatra datum susreta i drugi parametri.

Svakako će Ukrajina biti jedna od tema koja će biti pokrenuta tokom tog mogućeg susreta, rekao je Lavrov.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Sergei Chirikov, EPA / Patrick Semansky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track