BRUKA: Direktor Agencije SRNA smenjen nezakonito?!
Foto: Srna

BRUKA: Direktor Agencije SRNA smenjen nezakonito?!

Planeta -
O brzopletosti Vlade i Nadzornog odbora i nameri da se ovaj slučaj reši što pre, govori i podatak da najmanje četiri ministra nisu upoznata sa zaključkom Vlade, a neki od njih su čak prisustvovali sednici

BANJALUKA - Nadzorni odbor Agencije SRNA smenio je generalnog direktora Stojadina Kneževića, a za vršioca dužnosti postavio Jovu Labusa, dosadašnjeg direktora marketinga, inače bivšeg direktora Agencije nezakonito?!.

Vest o Kneževićevoj smeni prošla je gotovo nezapaženo, a o saglasnosti Vlade RS za njegovu smenu, nisu upoznati ni svi ministri u kabinetu premijera Aleksandra Džombića! Srpska novinska agencija (SRNA) danas je objavila šturu vest o smeni svog generalnog direktora Stojadina Kneževića, koji se na toj funkciji nalazio od 1. septembra 2011. godine. Knežević je, prema navodima agencije SRNA, smenjen jednoglasnom odlukom na današnjoj sednici Nadzornog odbora, na osnovu zaključka Vlade RS od 23. avgusta. Interesantno je da je Vlada svoju saglasnost o Kneževićevoj smeni obrazložila „Informacijom o stanju u Agenciji i predlogu smernica za dalje funkcionisanje“, koju joj je dostavio Nadzorni odbor. U toj informaciji je navedeno da Knežević krši Statut Agencije i ne provodi odluke i preporuke Nadzornog odbora, zbog čega je predloženo da bude razrešen dužnosti, navodi bosanski sajt istinito.

-Vlada RS u funkciji Skupštine Agencije je, ceneći navode iznesene u Informaciji, koji se odnose na rad generalnog direktora Agencije, a shodno Statutu Agencije, saglasna da Nadzorni odbor razreši dužnosti generalnog direktora Agencije Stojadina Kneževića, te da za v.d. generalnog direktora imenuje Jovu Labusa, navodi se u Zaključku Vlade RS.

Istinito navodi da je još interesantija činjenica da se Nadzorni odbor zvanično sastao poslednji put 30. maja ove godine, na svojoj drugoj redovnoj sednici. Zato se i postavlja pitanje-kada je to Nadzorni odbor zaključio da generalni direktor ne radi kako treba?Posebna priča su, navodi istinito, članovi Nadzornog odbora Agencije: predsednik jeTihomir Kuduz, direktor podruma pića manastira Tvrdoš, Jovica Cvetković nekadašnji sportski novinar “Bobar radija”, direktor Biblioteke u Bijeljini i član Izvršnog odbora SNSD-a, i Dalibor Đekić, nekadašnji službenik marketinga propalog medijskog projekta SNSD-a, dnevnog lista “Fokus”.

Prema saznanjima portala istinito, Nadzorni odbor je sam sebi, mimo propisa, odredio naknadu u visini 800 KM (oko 400evra), drastično kršeći zakon, kao i u slučaju smene generalnog direktora Agencije SRNA.

O brzopletosti Vlade i Nadzornog odbora i nameri da se ovaj slučaj reši što pre, govori i podatak da

Najmanje četiri ministra nisu upoznata sa zaključkom Vlade, a neki od njih su čak prisustvovali sednici.

Knežević je najavio tužbu protiv Nadzornog odbora i Vlade RS zbog, kako tvrdi, nezakonite smene.

Direktorov "greh" - tražio da glavna urednica radi u centrali Srne u Bijeljini

Jedan od glavnih uzroka Kneževićeve smene je njegov sukob sa glavnim i odgovornim urednikom Agencije, Milicom Džepinom. Naime, Knežević je svojim rešenjem od 26. marta ove godine rasporedio Džepinu, koja radi u dopisništvu u Banjaluci, u sedište Agencije u Bijeljini. Ovoj odluci se usprotivio Nadzorni odbor, tvrdeći da ona nije u skladu sa Statutom Agencije, dok je Knežević smatrao da je njoj, kao i svim drugim urednicima, mesto u sedištu redakcije.Nadzorni odbor je smatrao da generalni direktor nije mogao da donese samostalno takvu odluku, pa je stavio van snage njegovo rešenje i tada je počeo obračun koji je kulminirao Kneževićevom smenom.-Kako je Vlada juče mogla da razmatra informaciju Nadzornog odbora, kada je on zasedao tek danas?-pitanje je koje postavlja smjenjeni generalni direktor Agencije SRNA.

Noćne poruke predsednika NO

Naime, predsednik Nadzornog odbora Tihomir Kuduz poslao je poziv smenjenom direktoru Stojadinu Kneževiću putem elektronske pošte i to 23. Avgusta u 21.15, noć uoči sednice koja je održana ujutro u osam sati!Očito je da Nadzorni odbor nije ni želeo da generalni direktor prisustvuje sednici, na koju je morao da bude pozvan. Shodno odredbama Zakona o Javnim preduzećima i Zakona o privrednim društvima, koji striktno propisuju postupak smene odgovornog lica (direktora), Nadzorni odbor je bio dužan da prethodno „sasluša“ Kneževića, predoči mu primedbe na njegov rad i omogući da se izjasni o tome. Što naravno, ne samo da nije učinjeno, nego nije ni bilo takve namere!

Šta se radi u SRNI?

Gotovo svim medijima u BiH, Republikci Srpskoij i Srbiji stglo je pismo iz Agencije Srna,u kojem se tvrdi da iza navedenih podataka stoje novinari srpske agencije.

U pismu se, između ostalog navodi da, iza Nadzornog odbora stoje strukture kojima rukovodi Biljana Bokić, savetnik u kabinetu predsednika Milorada Dodika (poznata po gafu kada je prekinula obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića zbog dolaska Novaka Đokovića). Njen je brat Tihomir Kuduz, predsednik Nadzornog odbora. Bivši Nadzorni odbor je za VD glavnog i odgovornog urednika postavio Milicu Džepinu još u aprilu 2011. godine, i od tada je, i pored svih zakonskih propisa, i dalje na tom mestu, iako ne ispunjava osnovne uslove konkursa. Naime, Milica Džepina, inače za koju u banjalučkim novinarskim krugovima kruže priče da je u odličnim vezama sa Draganom Čavićem, nikada u svojoj bledoj novinarskoj karijeri nije bila ni jedan dan urednik bilo čega. Statutom SRNE predviđeno je da na tom mestu sedi neko sa najmanje četiri godine uredničkog staža. Konkurs nakon aprila prošle godine za mesto GO urednika nikada nije više raspisan, a Zakon predviđa mogućnost VD-a na samo dva puta po 90 dana. U tom NO su sedili Vera Sajić, šef Biroa vlade RS, Jovan Cvetković i Siniša Kurteš, kontraverzni član brojnih Nadzornih odbora. Karakteristično za oba NO je da rade isključivo po nalozima Biljane Bokić, Pere Simića i Vere Sajić, koji su u brojnim navratima zvali novinare i urednike SRNE, pretili ili upućivali na način na koji bi trebalo da rade.Ovo pismo podržava većina zaposlenih u SRNI, ali još nije spremna da se i javno oglasi, upravo zbog činjenice da iza ovakvog rada stoje uticajni moćnici, koji se kriju ispod kaputa predsednika Milorada Dodika, stoji upismu radnika Srne. Navode iz ovog pisma, koje su objavili bosanski mediji, još niko nije dematovao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja