ČUVAJTE SE PRAZNIČNE KUPOVINE NA NETU: Evo kako svetski prevaranti koriste poremećaje u lancu snabdevanja! VIDEO
Foto: Shutterstock

opreu

ČUVAJTE SE PRAZNIČNE KUPOVINE NA NETU: Evo kako svetski prevaranti koriste poremećaje u lancu snabdevanja! VIDEO

Planeta -

Kako problemi u lancu snabdevanja remete sezonu praznične kupovine, prevaranti pogoršavaju stvari koristeći prednosti tih izazova sa lažnim veb lokacijama.

Novo istraživanje Bankrate otkrilo je da je 77% odraslih Amerikanaca izjavilo da ima problema sa kupovinom proizvoda, pri čemu je skoro polovina onih za artikle koji nisu bili na zalihama ili su bili naručeni. Prevaranti su svesni tih problema dok se i oni približavaju svojoj velikoj sezoni.

Izvršni direktor kompanije LekisNekis Risk Solutions Hejvud Talkouv rekao je da je kompanija zabeležila porast od 2.000% potrošača koji kažu da su izgubili novac zbog prevaranta koji se predstavljaju kao legitimni onlajn prodavci. Povećanje, za koje je rekao da je vođeno tekućim problemima u lancu snabdevanja, iznosi preko 5.000 lažnih sajtova, u odnosu na samo 100 ili nešto ranije ove godine.

„Kada odete u neku od velikih prodavnica — bilo da je u pitanju Valmart, Amazon, Best Bui — one nemaju na lageru igračku koju želite, a onda je proguglate. Tada ćete pronaći ovu zaista butik kompaniju koja je nudite bicikl koji vaša ćerka želi i mislite: 'Znate šta? Ja ću ga nabaviti'", rekao je Talkove Si-Bi-Es Njuzu.

Ali pokazalo se da sajt nije prava kompanija, rekao je on.

„To je paravan za transnacionalnu kriminalnu grupu“, rekao je Talkouv.

Među žrtvama je maturantkinja srednje škole u ​​Ajovi Džejs Leninger. Kada je obožavatelj Bili Ajliš odlučio da sebi kupi rođendanski poklon neke od pevačičinih novih roba, otišao je na ono što je izgledalo kao njen verodostojni veb sajt.

Leninger je rekao da je kupio "paket" koji je video na Instagramu po ceni od 100 dolara. Ali kada je transakcija izvršena, pokazala je nekih 79 dolara, što mu je bilo sumnjivo.

„I tako nakon toga, počeo sam da gledam veb lokaciju, tražim recenzije na veb stranici, a preko 1.000 ljudi pregleda ovu veb stranicu i kaže da je to prevara“, rekao je Leninger.

Otkriće je došlo malo prekasno.

„Pa, ja nemam robu ni svoj novac“, rekao je.

David Halushka, iz Radne grupe za sajber prevare Tajne službe, rekao je da se lažni sajtovi obično pokreću iz inostranstva i da postaju sve sofisticiraniji.

„Oni uče kako idu, baš kao i ti i ja. To je njihov posao“, rekla je Haluška.

Pažljivo ispitivanje sajtova često otkriva neke dojave, rekao je on, uključujući pravopisne greške, gramatičke greške, veze koje ne rade i odbijanje da se prihvate kreditne kartice.

„Ovi veb-sajtovi će često tražiti samo plaćanje putem bežičnih usluga kao što su PaiPal, Venmo, Zelle... I vrlo je verovatno gotovo nemoguće da potrošač dobije svoj novac nazad“, rekla je Haluška.

"To je kao virus. Samo se širi. Ne prestaje sve dok potrošači ne prestanu da nasedaju na trik", rekao je on.

Talckouv, iz kompanije LekisNekis, procenjuje da će potrošači u SAD imati ukradeno 20 milijardi dolara do kraja praznične sezone.

Kurir.rs/Si-Bi-Es Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track